Rusko posadilo Syřany a Kurdy za jednací stůl. Kurdové se díky Rusku domluvili se Sýrií.

Přidat popisek

15. 10. 2019    lentalenta
Zástupci syrské vlády a Kurdy vedeného hnutí Syrské demokratické síly (SDS) zasedli k jednacímu stolu na ruské letecké základně Hmímím. Oznámila to agentura Reuters. Ahmed Suleiman, zástupce SDS, oznámil, že doufá v dohodu mezi stranami, která “zastaví probíhající válku a odvrátí její katastrofické důsledky”.


Dříve se uvádělo , že vůdce Demokratické strany Kurdistánu v Iráku Masud Barzani oslovil ministra zahraničí Ruska Sergeje Lavrova se žádostí o ochranu Kurdů v Sýrii. Současně americký prezident Donald Trump prohlásil, že Washington neopouští Kurdy a bude jim i nadále pomáhat.

Kurdové se díky Rusku domluvili se Sýrií
Kurdové se dohodli s Damaškem na rozmístění vládních jednotek podél severních hranic Sýrie. Oznámil to zástupce kurdských sil Badrad Gia Kurd, uvádí agentura Reuters.

Podle jeho vyjádření dohoda předpokládá, že syrská armáda zabere území od města Manbidž na severozápadě po město Derik (také známé jako El-Malikiya) na severovýchodě země. Kurd upřesnil, že se jedná o předběžnou vojenskou dohodu, později budou strany diskutovat o politických otázkách. Dodal, že ochranu bylo třeba hledat poté, co USA “daly zelenou” turecké invazi.

Kurdský politik Aldar Xelil poznamenal, že se jedná o mimořádné opatření. “Nyní je prioritou ochrana hranic před tureckou hrozbou”, vysvětlil.

Dříve bylo oznámeno, že syrské vládní jednotky vstoupily do města Tabka, před tím kontrolovaným kurdskými formacemi, a táhnou na sever, aby čelily ozbrojené agresi Ankary.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová