Vydají ho do USA? Assange neuspěl se stížností, soud začne dle plánu

Zatčení Juliana Assangeho

23.10.2019  EuroZprávy
Londýnský soud dnes (21.10.) zamítl žádost zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange o odklad konečného řízení o jeho vydání do Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters. Stání tak začne 25. února příštího roku, informovala soudkyně Vanessa Baraitserová.

Assangeův právník tvrdil, že jeho klient potřebuje více času na přípravu a žádal o tříměsíční odklad líčení, soudkyni ale nepřesvědčil. Assange, který se dnešního stání zúčastnil, podle agentury AP hodně zhubnul. Podle Reuters působil zakladatel serveru WikiLeaks zmateně.

Assange se před soudem v Londýně objevil poprvé po několika měsících. Na rozdíl od svého květnového vystoupení byl oholený, na sobě měl světle modrý svetr a oblek. Osmačtyřicetiletý Australan vypadal zdravě, nicméně když měl na začátku výslechu říci své jméno a datum narození, několik vteřin mumlal a koktal. Když se ho pak na konci soudkyně zeptala, zda rozumí tomu, co se v soudní síni odehrávalo, odpověděl: “Úplně ně.” A stěžoval si na podmínky ve vězení, kde nemůže pořádně přemýšlet. “Nechápu, jak toto může být spravedlivé. Nemohu nic zkoumat, nemám přístup ke svým textům. Je to velmi obtížné,” uvedl Assange.
Psali jsme:

Ruský hacker stanul před soudem v USA: Přiznal útoky na banky, hrozí mu tvrdý trestZpráva tajných služeb: Kdo stál za hackerským útokem na australský parlament?

Za účelem získání informací se Assange podle americké prokuratury spikl s bývalým specialistou vojenské tajné služby Bradleym Manningem, který mu pomohl získat tajné dokumenty týkající se válek v Iráku a Afghánistánu.

Materiály zveřejnil internetový portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých a někdy i šokujících dat, například údajů o velkých firmách či o tajných operacích a zabíjení civilistů americkou armádou.

Britská policie zatkla nyní osmačtyřicetiletého Australana letos v dubnu na ekvádorské ambasádě v Londýně poté, co mu vláda jihoamerické země zrušila azyl; na velvyslanectví se Assange uchýlil v červnu 2012. O vydání Australana usiluje také Švédsko, kde čelí obvinění ze znásilnění. Assange jej odmítá a označuje za zástěrku snahy dostat jej do USA.

Formální souhlas s vydáním Assange do USA sice již podepsal britský ministr vnitra, konečné slovo ale bude mít právě justice

Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/vydaji-ho-do-usa-assange-neuspel-se-stiznosti-soud-zacne-dle-planu.7480fc71/