Zbořil: Úpadek češtiny je tak hluboký, že by se Seifert nestačil divit! (VIDEO)

Zdeněk Zbořil – host Prvních Zpráv

Zdeněk Zbořil

16.10.2019 PrvníZprávy
V těchto dnech, kdy se ve Stockholmu rozdávají Nobelovy ceny, tak bychom si mohli připomenout básníka Jaroslava Seiferta, nositele Nobelovy ceny. Můžete nám o Jaroslavu Seifertovi něco říct, pane Zbořile?

„Právě na Jaroslavu Seifertovi se dá krásně demonstrovat případ vzpomínání a zapomínání v Čechách. Byl mnohokrát zapomínán a mnohokrát vzpomínán, dokonce po roce 1990 se o něm mluvilo jako o levičákovi. Jaroslav Seifert netrpěl, ale žil sociálním ctěním a proto inklinoval k tomu, čemu se dnes říká intelektuální levice,“ připomněl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

„Byl to jeden z největších českých básníků 20.století,“ charakterizuje Seiferta Zdeněk Zbořil.

„Myslím si, že žijeme v době, kdy se nejenom zakazuje maturita z matematiky a někdy se mi zdá, že už je zakázáno i vyučování češtiny , protože úpadek českého jazyka je tak hluboký díky masmédiím, že už těm Seifertovým textům možná někteří „mladí“ už nerozumí,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Vše si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Seifert (23. září 1901 – 10. ledna 1986 Praha,) byl český básník, spisovatel, novinář a překladatel. Patřil mezi členy hnutí Devětsil, stál na počátku českého uměleckého směru poetismu. Je jediným českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu (10. prosince 1984).