Zelenský se vydal vabank. Kyjev má v úmyslu odstoupit od Minsku.

Daniil Bezsonov
15. 10. 2019 news
V době psaní článku tisková konference ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského již dávno překročila rovník a blížila se ke konci. Pokusím se stručně vyjádřit svůj názor na to, co se přihodilo. Po propadové cestě na summit OSN a setkání s Donaldem Trumpem se Zelenský změnil v terč posměchu. Všechna světová média probrala jeho setkání s Trumpem pro humoristické show. V této situaci potřeboval tým Ze (Zelenského, pozn. překl.) najít cestu, jak vyrovnat rating svého šéfa, a východisko bylo nalezeno – dnešní tisková konference (konala se 10. října 2019, pozn. překl.). 

Takovéto tiskové konference, kdy kterýkoliv novinář může položit jakoukoli otázku v přímém přenosu, jsou pro politiky vždy nebezpečné. V daném okamžiku je většina novinářů v opozici vůči Zelenskému, což činí takový nápad ještě nebezpečnějším. Ale po cestě do USA už to asi nemohlo být horší a Zelenský toto riziko podstoupil.

Samotný formát tiskové konference byl zorganizován skvěle. Nenucené místo setkání v restauraci u velkého stolu. Setkání bylo rozděleno na cykly, mezi nimiž byla krátká přestávka. V každém cyklu byla nová skupina novinářů, aby se vyhovělo všem zájemcům.

Musíme vzdát hold týmu Ze, že Zelenský byl na toto setkání dokonale připraven. Na internetu se objevily fámy, že má v uchu mikrofon a někdo mu napovídá, protože všechno fungovalo až moc dobře. Většina novinářů pokládala nepříjemné otázky a chovala se agresivně. Zelenský se choval velmi nenuceně a přirozeně. Kompetentně čelil nepříjemným otázkám, i když často byly odpovědi nejasné, ale v zásadě logické. Zelenský byl navíc vůči novinářům také agresivní a lovil je při každém nesprávném slově. Bylo zřejmé, že ukrajinští novináři na to nejsou zvyklí. Posledních 5 let jenom dělali to, že přizvukovali Péťovi a jeho chuntistům.

Celkově pro nás nezaznělo nic nového, s výjimkou některých důležitých oznámení Zelenského … Na základě uvedeného Zelenský plánuje změny v Minském protokolu, jak dnes oznámil Lavrov. Změny se budou týkat následujících ustanovení:

1. Vstup mírového kontingentu, s nímž se v Minském protokolu nepočítá;

2. Změna bodu Minského protokolu o poskytnutí zvláštního statusu/autonomie Donbasu;

3. Zařazení otázky návratu Krymu do formátu Minského protokolu;

4. Změna bodu Minského protokolu o udělení amnestie všem stranám, které se účastní konfliktu.

Jinými slovy, Zelenský odmítne plnit Minský protokol a nabídne svou vlastní formuli pro řešení konfliktu. Kromě toho si jen málokdo všiml, že Zelenský zmínil Podněstří: “Nyní máme na Donbasu reálně Podněstří. Jeden rozdíl mezi nimi je, že na nás se střílí. Nechtěl bych tuto možnost, ale bývalá moc to již udělala. Nechci další zmrazování konfliktu, jako v PMR (Podněsterská moldavská republika) a Abcházii. Chci tento problém vyřešit”, řekl Zelenský.

Dříve jsem psal, že Zelenský-Kolomojský potřebují mír a velmi rychle, aby mohli realizovat své projekty a stihli vydělat peníze. Minský protokol měl od počátku velmi složitou a zdlouhavou proceduru, nebyla splněna ani jedna fáze. Minsk tedy Zelenskému nevyhovuje z hlediska času. Výsledkem je, že Zelenský na jedné straně demonstruje celému světu záměry na plnění Minsku, ale na druhé straně sabotuje jeho plnění kontrolovaným “lidovým hněvem”. To znamená, že Zelenský má svůj vlastní plán “B”, který s největší pravděpodobností konflikt ukončí jeho zmrazením. Jak ukrajinští politici v posledních dvou týdnech prohlašují, “oddělit Donbas zdí, aby se ten mor nerozšiřoval na celé území”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová