Jiří Jírovec
28. 11. 2019
Radim Valenčík napsal  článek (svým obvyklým) stylem radia Jerevan. Má pravdu s tím rozdílem, že všechno je částečně nebo zcela jinak.
Zde je několik příkladů:


1) “Doba je čitelná”, píše Radim Valenčík.

Nemůže být, protože nemáme referenční bod. Ivan David řekl v jednom rozhovoru, že nevíme kam jdeme, nemáme cíl ani mapu. To, co mínil pro Česko platí obecně. Problém je v tom, že ani Trump neví kam jde a hlavně kam až může zajít.
Jsem přesvědčen, že by rád ukončil korejskou válku a po příletu domů mával smlouvou nad hlavou. Jenže to by ho hned někdo odpráskl, protože by zničil prodej zbraní do té oblasti.
Trump vyhlásil heslo “America first”, které mělo přinést joby do USA. Jenže Ford obratem sdělil, že část své výroby přemisťuje do levnějšího Mexika.

2) “Těžíme z úspěchu rychlé privatizace.”

Po třiceti letech nám nic nepatří – ani docent Valenčík nezmiňuje žádný podnik. Ano, měli jsme komplexně vzdělanou populaci, zděděnou po předcházejícím režimu, takže se Němcům vyplatilo získat Škodovku a západním investorům vybudovat několik montoven.
Máme směnitelnou korunu (za cenu těžko splatitelného dluhu), ale také 10% populace žijící pod hranicí chudoby, v podstatě neřešitelný bytový problém, šmejdští poslanci v Parlamentu, přijali šmejdské zákony a současní šmejdi nejsou ochotni staré chyby napravit.

3) “Polarita globální servility (Havel) a národního sebevědomí (Klaus) vygenerovala nejen podnikatelské elity, ale i část našich vládnoucích elit. Ty s oporou velké části obyvatelstva z České republiky udělaly zemi, kterou je nutné brát vážně.”

Troufám si tvrdit, že Havel byl neštěstím, protože nebyl víc než podomním  (nebo postátním) obchodníkem, který pseudofilosofické žvásty vyměňoval za tulení k mocným a čestné doktoráty.
Valenčík misinterpretuje Klausovu myšlenku, že se každý musí postarat sám o sebe. To je základní poučka, která je namířena proti sociálnímu státu.
Kdo nás bere vážně? Nesmíme ani naznačit (jak praví klasik), že půjdeme vlastní cestou.

4) “Největším a vlastně i jediným nebezpečím pro naši zemi jsou ti, kteří si, jak se lidově říká, nechávají vymýt mozek.”

To je přinejlepším polopravda. Nebezpečím jsou vymývači a ti, kteří jim prostituci umožňují.

Dalo by se pokračovat dál a dál.