Fox: Takže nám o chemickém útoku v syrské Dúmě lhali!

28.11.2019 FoxNews.com a  PrvníZprávy
V syrském městě Dúma nemohlo dojít k plynovému útoku, protože vzorky odebrané inspektory OPCW na místě neprokázaly nadmrnou koncentraci organických sloučenin chloru.

Skandální skutečnost uvedl Jonathan Steele, bývalý hlavní zahraniční zpravodaj The Guardian, v rozhovoru pro televizi Fox News. Podle něj se výsledky analýzy staly známými jen náhodou, neboť OPCW o tom mlčela. Z toho vyplývá, že všichni, co tvrdili, že došlo k chemickému útoku lhali!

Myslíme si, že tento příběh je důležitý, a proto jsme ho nedávno podrobně prodiskutovali s Jonathanem Steeleem, bývalým hlavním zahraničním korespondentem The Guardian. Zde je náš rozhovor, uvedl rozhovor moderátor televize Fox News.

Fox News:
Nechci přehánět, ale mnoho z nás … ne mnoho, ale někteří, náš program měl od samého začátku podezření o nedostatku důkazů, že k incidentu došlo. Co teď víme?

Jonathan Steel bývalý hlavní zahraniční korespondent pro The Guardian:
Nyní víme od informátora, který dává přednost tomu, aby se jmenoval Alex … Známe jeho skutečné jméno, a máme důkaz, že opravdu pracoval v OPCW. Byl inspektorem v jednom z týmů … jedním z asi devíti lidí, kteří přijeli do Damašku a Dúmy, aby na místě odebrali vzorky, vyslechli svědky a vše ověřili.

Takže tyto vzorky odebral. Pointa je, že se plynný chlor ve vzduchu rychle rozkládá. A pokud jste dorazili o dva týdny později, nic nenajdete. Zjistíte však, že plyn může v přírodním prostředí infikovat nebo změnit jiné látky. To je tzv. organochlor. Obtížnost spočívá v tom, že takové sloučeniny se v každém případě nacházejí všude v přírodním prostředí. Ve vodě a tak dále. Proto je kritická koncentrace. 

Byla tedy detekována vyšší koncentrace organických sloučenin chloru po normálním napadení plynem než za normálních podmínek?

A když se vrátili do Nizozemska, do Haagu, kde se nachází sídlo OPCW, byly vzorky zaslány do speciálních laboratoří. A poté – ticho. Nikdo neřekl inspektorům, jaké byly výsledky analýz. Jen náhodou inspektor zjistil, že výsledky přišly před třemi týdny a že vůbec nevykazovaly žádný rozdíl. Žádný přebytek koncentrace organických sloučenin chloru v zóně údajného útoku, kde opoziční aktivisté našli podezřelé válce. Zdálo se tedy nemožné, aby se tam uskutečnil plynový útok, protože koncentrace byla přesně stejná jako v přírodním prostředí …

Myslíte, že se nám někdy Česká televize omluví za to, že naletěla a šířila fake-news?

Fox News: Jsem zmaten dvěma body. Zaprvé nám říkali … zopakovaně přednášeli tvrdé poznámky, že americká vláda má nepopiratelné důkazy o realitě tohoto plynového útoku. Zadruhé, pokud OPCW věděla, že opravdu neexistují žádné důkazy, proč nám ostatním to neřekli, dokud se neobjevil oznamovatel?

Jonathan Steel: Odpověď na vaši první otázku: šlo o uspěchané soudy. Rakety – nejen americké, ale také britské a francouzské – byly odpáleny dva nebo tři dny po údajném plynovém útoku, kdy inspektoři místo ještě nenavštívili, neexistovaly žádné důkazy …

Fox News: Lháři!

Jonathan Steel: Takže bylo vymyšlené …

Fox News: Ano

Jonathan Steel: Záminka pro zásah. Byly to uspěchané soudy. Druhým faktem je, že v této fázi Asad neměl žádný skutečný důvod k provedení útoku, už obsadil většinu Dúmy a chystal se obsadit zbytek. V této fázi nemusel provádět chemický útok.

Fox News: Lhali nám. Byli jsme zmanipulováni. Tušili jsme to už tehdy.