Rusko předá údaje o případu MH17 malajským expertům

22. 11. 2019 russian
Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov po rozhovorech se svým malajským protějškem Saifuddinem Abdullahem sdělil, že Rusko je připraveno poskytnout Malajsii údaje o havárii malajského Boeingu na Donbasu, který letěl na lince MH17. “Vybídli jsme naše malajské přátele, aby k nám poslali příslušné experty, kterým naši experti budou reprodukovat vše, co předvedli a předali do Nizozemska společné vyšetřovací skupině. Doufám, že to pomůže našim malajským kolegům, aby byli informovanější, než by si přáli ostatní členové vyšetřovací skupiny”, prohlásil.


“Malajsie se jako země přímo zapojená do letu MH17 účastnila v určitém okamžiku práce společného vyšetřovacího týmu. Naše zapojení se do tohoto procesu bylo však, bohužel, opožděné. Zadruhé, spoléháme na to, že budou muset být zveřejněny nezávislé důkazy těch osob, které mají nějaké důkazy, materiály”, uvedl malajský ministr, když odpovídal na otázku od RT.

Dodal, že v Malajsii “jsou připraveni vyslechnout všechny lidi, všechny osoby, které mají nějaké informace o této katastrofě”.

Lavrov zase řekl, že zatím se Malajsie neúčastní práce společné vyšetřovací skupiny, a zbývající účastníci vyšetřování uzavřeli mezi sebou dohodu, že “budou mezi sebou koordinovat veškeré informace pro veřejnost, to znamená včetně Ukrajiny”.

Lavrov poznamenal, že záznam rozhovorů ukrajinských dispečerů letového provozu, primární informace z radarů a data ze satelitů, které USA slíbily předložit, dosud nebyly zveřejněny.

Rovněž uvedl, že společná vyšetřovací skupina ignoruje informace o vyšetřování, které byly předány ruskou stranou. Podle jeho vyjádření nebyla Malajsie informována o tom, jaké údaje předalo Rusko.

“Vybídli jsme proto naše malajské přátele, aby k nám poslali příslušné experty, kterým naši experti budou reprodukovat vše, co předvedli a předali do Nizozemska společné vyšetřovací skupině. Doufám, že to pomůže našim malajským kolegům, aby byli informovanější, než by si přáli ostatní členové vyšetřovací skupiny”, prohlásil.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová