SOHU: Možnosti ruského systému S-500 se pro Pentagon staly otřesem

18. 11. 2019 topwar
Čína se netají tím, že podniká pokusy vybudovat vlastní výrobu efektivních nejnovějších systémů PVO-PRO na základně ruských projektů v této oblasti. Jde především o práci na zkoumání dříve v Ruské federaci získaných protiraketových systémů S-400. Vojenské oddělení čínského listu Sohu píše o tom, že před nějakým časem si americké letectvo mohlo dovolit objevit se de facto kdekoli na světě. Načež, poznamenává autor, se v Rusku začaly objevovat stále efektivnější systémy, z nichž některé v konečném výsledku předčily americké analogy.


V článku se zdůrazňuje, že v řadě ukazatelů ruský protiraketový komplex S-400 předčí poslední verzi amerického Patriota (PAC-3). Hlavní přednost je ve vzdálenosti a množství určovaných cílů. Dodatková přednost S-400 nad Patriotem je v jeho ceně.

Stejný list se zaobírá otázkou o tom, jak je silný ruský komplex S-500 Prometeus.

Sohu: “S – 500 Prometeus znamená rozvinutí ruských systémů PVO-PRO. Jsou to absolutně nové systémy, patřící k 5. generaci protiraketových komplexů. Dříve NATO zpochybňovalo efektivnost S-500, když poznamenávalo, že Rusové nemuseli vzít v úvahu ještě sovětské nedodělky v realizaci technologií. Ale když na pozadí zahájených zkoušek S-500 Pentagon dostal přesné údaje o charakteristikách tohoto systému, byly pro něj možnosti komplexu obrovským otřesem”.

Jak předpokládají autoři materiálu, Pentagon byl otřesený taktickými a technologickými charakteristikami nejnovějšího ruského komplexu, protože tyto charakteristiky nechávají daleko vzadu všechny ty “analogy”, které mají USA.

Dále jsou uvedeny údaje o některých parametrech komplexu.

U S-500 je vysoký stupeň kompatibility s raketami jiných raketových systémů, bojový akční rádius činí 550 km.

Sohu: “Jsou informace o tom, že S-500 bude efektivním prostředkem protiraketové obrany, umožňujícím provádět zachycení i mezikontinentálních balistických raket v prostoru mimo atmosféru”.

Připomeňme si, že dříve Rusko navrhlo uvažovat o společné výrobě těchto systémů Turecku. A v těchto dnech turecký prezident Erdogan odmítl americký “návrh” vzdát se kontraktu na S-400 s Ruskem a “nahradit” tuto smlouvu americkou na dodávky systémů Patriot.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová