Ukrajinští zemědělci zablokovali klíčové silnice

12. 12. 2019    lenta
Na klíčových ukrajinských silnicích začaly protesty ukrajinských zemědělců proti zrušení moratoria na prodej pozemků. Oznámil to kanál 112 Ukrajina. V tomto okamžiku protestující zablokovali silnice Kyjev – Oděsa u vesnice Děmidovka a Kyjev – Čop ve Lvovské oblasti. Je uvedeno, že v Oděské oblasti byla na krajnici přivezena velkorozměrová technika. Podobné akce se odehrávají i v jiných regionech země, včetně Čerkaské, Nikolajevské, Chmelnické a dalších oblastech.

Zelenský nemá v úmyslu se reformy zříci a vyzývá občany Ukrajiny, aby se nebáli, že by Arabové, Číňané nebo mimozemšťané odváželi půdu na nákladních vozech.

Protestních akcí se účastní hlavně zemědělci a obyvatelé venkova, ale také zástupci strany Národní sbor. Demonstranti požadují odklad realizace návrhů zákona o otevření trhu s pozemky, stejně jako všelidové referendum k této otázce. Obávají se, že Ukrajina není připravena na zahájení prodeje pozemků a že otevření trhu povede k masivnímu skupování ukrajinského území cizinci.

Zrušení moratoria na prodej pozemků, které je v platnosti od roku 2001, a otevření trhu s pozemky je jedním z klíčových bodů v požadavcích Mezinárodního měnového fondu (MMF) v souvislosti s dalšími půjčkami Ukrajině. Začátkem září prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský uložil vládě, aby připravila příslušný návrh zákona do 1. října, a parlamentu, aby jej přijal do 1. prosince. Prezidentská strana Sluha národa má v parlamentu absolutní většinu, takže může schválit zákon bez podpory ostatních politických sil.

Ministerstvo pro hospodářský rozvoj, obchod a zemědělství Ukrajiny zveřejnilo na internetové stránce návrh reformy, podle níž by se měl trh s půdou otevřít 1. října 2020.

Pokud by se nyní konalo lidové referendum, pak, jak vyplývá z průzkumu, by téměř polovina obyvatel v zemi byla proti reformě a méně než třetina by ji podpořila.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová