Francie vyzývá USA, aby přestaly vnucovat své zbraně zemím NATO!

Americká “stealth” stíhačka F-35

2.12.2019  lejdd.fr a  PrvníZprávy
USA by neměly ukládat členům NATO povinnost nakupovat jejich zbraně, uvedla francouzská ministryně ozbrojených sil Florence Parlyová v rozhovoru pro Journal du Dimanche.

„Nemůžeme dovolit, aby se pátý článek Charty NATO, který ukládá členům aliance dodržovat solidaritu, převrátil pod tlakem Washingtonu v „článek F-35“, který by je nutil kupovat americké zbraně,” zdůraznila Parlyová.

Ministryně poukázala, že USA jsou důležitým aktérem NATO, a zdůraznila, že americký prezident Donald Trump sám vyzývá evropské země, aby převzaly odpovědnost za jejich bezpečnost.

Zároveň poznamenala, že Evropa „nemá žádné vojenské mechanismy, které by byly v souladu s její hospodářskou a politickou mocí“.

Podle jejího názoru není budování nezávislého suverénního postavení rychlý proces. To by však nemělo stavět členy EU před výběr mezi suverénní Evropou a Transatlantickou aliancí. Naopak, měli by se navzájem posilovat.

Kromě toho Parlyová uvedla, že zajištění bezpečnosti v Evropě není možné bez zachování dialogu s Ruskem.

Její postoj odpovídá současné politice prezidenta Emmanuela Macrona, který vyvolává v politické části NATO bouřlivou odezvu.

Ve Franci velmi negativně hledí na to, že při zvyšujících se nákladech členských zemí na zbrojení, si největší koláč chtějí uříznout americké zbrojní firmy, přičemž se o podíl hlásí i evropské zbrojařské koncerny. Nedávno například francouzská firma Dassault Rafale představila model evropské stíhačky páté generace, která by měla nahradit dosavadní Eurofightery Typhoon.