Jiří Holík – úspěšný normální člověk na Parlamentních listech

27. 12. 2019    parlamentnilisty (silně kráceno)
Legendární hokejista, trojnásobný světový šampion, olympijský medailista a sedminásobný mistr československé hokejové ligy Jiří Holík reaguje na zvěsti o ruských kyberútocích, komentuje kampaň proti nevhodnému chování, kterou vyhlásila NHL, nabízí svůj názor na zpravodajství veřejnoprávní televize a mluví o stíhání bývalých komunistických prominentů, stejně jako o Gretě Thunbergové.


Pane Holíku, prožíváme teď vánoční svátky, jste věřící člověk?

Ne, to nejsem. I když musím říct, že například to Desatero je možná lepší než spousta zákonů, které vymýšlejí naši páni poslanci. Lepší než kdejaký stranický program.

Pane Holíku, vám je 75 let, a proto patříte do té skupiny starších lidí, kteří jsou údajně náchylnější k přijetí nejčastěji různých proruských serverů a jejich zavádějících informací. Pozorujete to na sobě?

Jo, no jo, jistě… to se výborně bavím, když tohle slyším. Ale vážně – tyhle řeči tady roztrušuje jenom jedna část médií, ta druhá zase neříká nic. To je těžké si vybrat. Ale já sám vám řeknu, dívat se třeba na ČT24, to je teda vážně síla!

Ta jejich takzvaná vyváženost a nestrannost, tak to mám opravdu úplně jinou představu, jak to má vypadat. Čtyřiadvacítka a zprávy, na to bych se nejradši vy… no ne, tak podívám se na ně, ale jsou mi k smíchu.

Je sucho – může za to Putin a v tomhle duchu pořád dokola.

A to nemluvím o tom příšerným pošukovi a buranovi Novotném z Řeporyjí, co předvádí, kouká mu sláma z bot, no prostě buran!

A nejlepší je, že někteří ti velcí demokrati ho ještě hrozně uznávají.

Když se přidržím té úvodní otázky, vy nemáte strach z rostoucího ruského či čínského vlivu? Ne, tak to fakt nemám, to přenechám politikům, ať se bojí. Já naopak musím obdivovat, když se dívám na ČT2, co Čína za posledních 30 let všechno dokázala. Bohužel paní Šámalová do toho mluví jenom o tom, jak je to všechno špatně, ale já zase vidím ten jasný čínský pokrok. Časem to bude hlavní světová velmoc. A mimochodem, Čína překonává ty ostatní ekonomicky. Já nevím nic o tom, že by někde válčila. O tom jsem neslyšel. Ani o tom, že by měla někde základny. A podívejte se na amíky – ti mají stovky nebo i tisíce základen po celém světě.