Kosačov komentoval Corbynovo prohlášení o NATO a Rusku

Původní autoři

Anastázie Rumjancevová, Anna Lušniková
9. 12. 2019 russian
Vedoucí výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačov okomentoval pro RT prohlášení lídra Labouristické strany Velké Británie Jeremyho Corbyna o tom, že podporuje úsilí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o dosažení reforem NATO a ukončení konfrontace mezi aliancí a Ruskem.

“Zdá se mi, že toto prohlášení je součástí volební kampaně ve Velké Británii: jsou před předčasnými volbami a každá ze stran zoufale hledá alespoň nějaká témata, která by mohla voliče přitáhnout”. Pokud však ruské téma ve Velké Británii dozrálo natolik, že může být otočeno o 180 stupňů a začít získávat body prostřednictvím výzev ke zlepšení vztahů s Ruskem, je to známka určitého uzdravování britské společnosti”, vysvětlil Kosačov.

Pokud se Corbyn nemýlí a správně “vystihl nálady”, pak je to podle vyjádření senátora “zajímavá tendence”.

“Ale prozatím bych nezveličoval její význam. Toto prohlášení není určeno pro Rusko, ani pro Francii, ani pro NATO – je určeno výhradně pro domácí spotřebu a výsledek těchto diskusí je naprosto nepředvídatelný, stejně jako jsou těžko předvídatelné britské volby, které proběhnou tento měsíc”, uzavřel.

Dříve Corbyn konstatoval, že je nutno deeskalovat konflikt mezi NATO a Ruskem.

Rovněž poznamenal, že pokud Labouristická strana vyhraje předčasné parlamentní volby 12. prosince, budou se snažit snížit napětí ze strany NATO v Evropě i mimo ni, udržovat vztahy s USA a prioritou bude posílení vazeb s Evropskou unií.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová