Kosačov komentoval Corbynovo prohlášení o NATO a Rusku


Anastázie Rumjancevová, Anna Lušniková
9. 12. 2019 russian
Vedoucí výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačov okomentoval pro RT prohlášení lídra Labouristické strany Velké Británie Jeremyho Corbyna o tom, že podporuje úsilí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o dosažení reforem NATO a ukončení konfrontace mezi aliancí a Ruskem.


“Zdá se mi, že toto prohlášení je součástí volební kampaně ve Velké Británii: jsou před předčasnými volbami a každá ze stran zoufale hledá alespoň nějaká témata, která by mohla voliče přitáhnout”. Pokud však ruské téma ve Velké Británii dozrálo natolik, že může být otočeno o 180 stupňů a začít získávat body prostřednictvím výzev ke zlepšení vztahů s Ruskem, je to známka určitého uzdravování britské společnosti”, vysvětlil Kosačov.

Pokud se Corbyn nemýlí a správně “vystihl nálady”, pak je to podle vyjádření senátora “zajímavá tendence”.

“Ale prozatím bych nezveličoval její význam. Toto prohlášení není určeno pro Rusko, ani pro Francii, ani pro NATO – je určeno výhradně pro domácí spotřebu a výsledek těchto diskusí je naprosto nepředvídatelný, stejně jako jsou těžko předvídatelné britské volby, které proběhnou tento měsíc”, uzavřel.

Dříve Corbyn konstatoval, že je nutno deeskalovat konflikt mezi NATO a Ruskem.

Rovněž poznamenal, že pokud Labouristická strana vyhraje předčasné parlamentní volby 12. prosince, budou se snažit snížit napětí ze strany NATO v Evropě i mimo ni, udržovat vztahy s USA a prioritou bude posílení vazeb s Evropskou unií.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová