Macron se zastal Ruska před NATO

1. 12. 2019  lenta
Hlavním protivníkem NATO vůbec není Rusko nebo Čína, ale mezinárodní terorismus. Tento názor vyslovil francouzský prezident Emmanuel Macron v předvečer jubilejního summitu NATO, věnovaném 70. výročí aliance, píše německý list Bild. Makron usiluje o užší spolupráci s Ruskem, poznamenávají noviny. “Je Rusko naším nepřítelem? Tomu nevěřím”, řekl francouzský prezident a dodal, že by chtěl v Evropě vybudovat “novou architekturu důvěry a bezpečnosti”.


Profesor historie z univerzity ve Freiburgu Jorn Leonard se domnívá, že za výrokem francouzského prezidenta je nespokojenost s novým světovým řádem, zejména s erozí transatlantických vztahů a obchodním konfliktem mezi USA a Čínou. Historik předpokládá, že Macron se snaží pochopit, jakou roli bude Francie hrát při změnách podmínek zahraniční politiky, a hledá nové alternativy zahraniční politiky pro svou zemi.

List však tvrdí, že Macronovo prohlášení pravděpodobně souvisí s nedávnou smrtí 13 francouzských vojáků v Mali při protiteroristické operaci. V této souvislosti francouzský prezident uvedl, že se aliance musí zaměřit na strategické otázky, zejména na boj proti terorismu, a nejen na finanční a technické aspekty.

Emmanuel Macron již dříve prohlásil, že plánuje dosáhnout vedoucí úlohy Francie v NATO. Podle jeho vyjádření je proto nutné oslabit vliv USA na ostatní země aliance. Kromě toho uvedl, že strategické partnerství s Ruskem považuje za jednu z možností.

V listopadu konstatoval francouzský prezident “mozkovou smrt” NATO. Macron vysvětlil, že USA se stále více odvracejí od Evropy, která se musí vzbudit a začít zvyšovat svou vlastní moc. Francouzský prezident byl za svá slova kritizován generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem i německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kteří se domnívají, že aliance je nyní silnější než kdykoli jindy.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová