Nač čeká prezident Zeman?

Jan Vítek
22.12.2019 Zvědavec
Prezidentovi Si ťin-pchingovi došla trpělivost a rozhodl se postihnout sankcemi americké neziskovky, které slovy podporují demokracii, ale svými činy ji podvracejí.

Čínské ministerstvo zahraničí následně obvinilo americký Národní fond pro demokracii (NED), Dům svobody (FH), Národní demokratický institute (NDI)Mezinárodní republikánský institut (IRI) z podpory a odpovědnosti za současný chaos v Hongkongu.

„Tyto organizace musí zaplatit cenu za to, že zničily klid a mír v Honkongu,“ prohlásila mluvčí ministerstva Hua Čuning v Pekingu. „Americké neziskovky podporovaly separatistické protesty a podněcovaly násilí a zločiny.“

Čína považuje za hlavní hrozbu NED. Byl založen v 1983 po řadě skandálů způsobených tajnými operacemi CIA proti cizím vládám. „Pro demokraticky smýšlející skupiny na celém světě by bylo osudné, kdyby se objevilo, že jsou podporovány CIA,“ řekl Carl Gershman, president NED, listu New York Times v roce 1986. „Viděli jsme to v letech šedesátých, a proto jsme s tím skončili. Jinou možnost financování těchto skupin jsme neměli, a to byl důvod ke vzniku NED.“ Přeloženo: Jsme pračkou peněz a prodlouženou rukou CIA.

V Honkongu NED infiltroval koalici, která řídí demonstrace. Zahrnuje vlivné deníky China Morning Post a Hong Kong Free Press, odbory sdružené ve střechové organizaci Hong Kong Confederation of Trade Unions, Hong Kong Association of Journalists, a hlavní politické strany Civic Party, Labour Party a Democratic Party. Dostávají pod stolem dolary prostřednictvím aktivistů NED, z nichž mnozí zastávají vedoucí funkce v různých skupinách koalice.

Ve střední a východní Evropě se NED zaměřuje na podporu lidských práv, tržních reforem a proamerických politických stran. Podle Ivany Howardové, která má na starosti tuto geografickou oblast, obecnou strategií NED je „napomáhat myšlenkově spřízněným veřejně činným osobám založit nová politická hnutí a stát se vlivnými aktéry v politice.“ Cíl se rozumí sám sebou: aby ovlivňovali stávající režim a případně usnadnili jeho změnu.

NED nabízí stáže na nichž přetváří účastníky v agitátory a aktivisty. Každoročně prochází indoktrinací a výběrovým sítem několik desítek tisíc většinou mladých a vzdělaných lidí. Vyvolení jsou po návratu domů buď zapojení do činnosti NED v rodné zemi, nebo vysláni do jiných neziskových organizací, aby ovlivňovali jejich program zevnitř. Všude, kde má NED pobočky, jsou ostatní neziskovky v menší či větší míře napojeny na americký penězovod. Výjimkou je nadace Otevřená společnost, kterou vydržuje finanční spekulant a miliardář George Soros, mecenáš a duchovní otec všech dvaceti evropských stran Pirátů, z nichž neúspěšnější je u nás. Co se světonázoru a cíle všeho jejich snažení týče, Gershman a Soros jsou jednobuněčná dvojčata.

Gershman byl několikrát v Praze. Naposledy v říjnu loňského roku, kdy se setkal s Ivanem Havlem a jeho ženou Dagmar, a s řadou prominentů současného disentu. Před odletem se dal slyšet, že jeho návštěva byla velice užitečná. „Uděláme pro Českou republiku vše, co je v našich silách,“ slíbil lidem, kteří ho doprovázeli.

NED vyhledává citlivá místa politického života cílové země a napomáhá místním skupinám vytvářet z nich otevřené rány. Potom financuje protestní akce, kterými burcuje a buntuje obyvatelstvo proti vládě a stávajícímu politickém uspořádání. Příkladem par excelence mohou být srazy na Letné, kde se rozhodně nekonaly lidové demonstrace, ale spíše megakoncerty organizované zkušenou profesionální agenturou. Byla to výpověď o penězích, které organizátoři mají.

Není tomu tak dávno, co Washington Post uveřejnil článek nadepsaný „Vzdávají se Češi morální odpovědnosti?“, který napsal Carl Gershman. Bije na poplach, že český president Zeman se „drasticky vzdálil od dědictví zesnulého Václava Havla, „bojovníka za lidská práva.“ Jakého zločinu se Zeman dopustil, že na sebe přivolal šedé eminence zvratů a převratů po celém světě? Český prezident měl odvahu říct veřejně, že Michail Chodorkovskij je vinen protože chtěl prodat ruskou naftu Americe a litoval, že nebylo uvězněno víc ruských kriminálních oligarchů. Co horšího, Miloš Zeman prohlásil, že jeho země není proti zvýšení obchodních styků s Pekingem, ani je nepodmiňuje zlepšením lidských práv v Číně.

Ron Paul, dlouholetý republikánský senátor, v komentáři k článku napsal, že bývalý trockista a doživotní vůdce NED Gershman, se topí v penězích, a že když někdo na sebe upozorní stejným způsobem jako Zeman, má o problémy postaráno.

„Proto by Česká republika měla být na pozoru,“ varoval americký politik.

U nás je otevřenou ranou na politickém těle případ Babiš a Čapí hnízdo. Vezmeme-li v úvahu modus operandi a končený cíl Gershmana a Sorose, myslíte si, že stojí stranou? Že svoje zkušenosti z rozvratů a finanční prostředky nenabídli? Nebo, že jejich ochota pomáhat byla odmítnuta? Jde jenom o Babiše nebo o změnu režimu?

Proč prezident Miloš Zeman z důvodu ochrany bezpečnosti státu a jeho nezávislosti nedá tajným službám za úkol prověřit činnost zahraničních neziskovek u nás a prorůstání cizích peněz a vlivu do naší vnitřní i zahraniční politiky? Je to v jeho pravomoci. Nač ještě čeká?

Na to až Andrej Babiš dopadne jako jeho krajan Robert Fico na Slovensku?

Nebo na to až se na Letné objeví bojůvky jako v Hongkongu?