Pozemek pod budovou Národního divadla je stále ve vlastnictví Voršilek

Pozemek pod touto budovou je stále ve vlastnictví Voršilek
-ps-

25.12.2019 PrvníZprávy
Nekřesťanský příběh o proradnosti církevního řádu sv. Voršily, který zneužil pro něj již známou chybu ve výčtovém zákoně a získanou budovu Národního divadla na začátku devadesátých let rázem prodal. Tu po mnoha letech Národní divadlo odkoupilo za desítky milionů od překupníků zpět.


Případ, zdá se není uzavřený.

Kšeftovat s nemovitostmi je byznys od Pána Boha, tak proč by s nimi nemohly kšeftovat právě i církve a církevní řády.

Čísla popisná i parcelní čísla nemovitosti vraceným církvím a řádům uvedených ve výčtovém zákoně sepisovalo po roce 1990 ministerstvo kultury. Provozní budově Národního divadla, kterou získaly Voršilky, po její výstavbě bylo v osmdesátých letech přiděleno stejné číslo popisné, jako měla před druhou světovou válkou zbouraná a předtím ovšem řádně vykoupená budova patřící skutečně Voršilkám. V těch předválečných letech byl i pozemek převedený z vlastnictví řádu patrně na stát.

Kdo za to může

To se dozvíte, pokud ještě žijí někteří úředníci a jejich nadřízení na ministerstvech kultury a spravedlnosti, kteří by odpověděli na tuto otázku …

Proč výčtovým zákonem Voršilky získaly neprávem budovu s nynějším číslem 1435 i pozemek očíslovaný 944/2 ?

Podle informace od bývalého poslance, který se snažil složitou situaci kolem budovy a pozemku provozní budovy Národního divadla později vyřešit, byl návrh výčtového zákona podepsáný náměstky a jako na potvoru to byli dokonce nejenom straničtí ale i rodní bratři působící na ministerstvech. Návrh poté putoval k poslancům Federálního shromáždění a tam byl závratně rychle schválen. Podobně závratně rychle Voršilky prodaly i provozní budovu Národního divadla.

Třeba se z toho už oba náměstci těchto úřadů z lidově smýšlející politické strany, že proradně darovali část Zlaté kapličky, vyzpovídali.

Co znamená, že program Nahlížení do katastru nemovitostí potvrzuje vlastnictví pozemku pod provozní budovou Národního divadla Českomoravské provincii Římské unie sv. Voršily?

Budovu před časem stát prostřednictvím Ministerstva kultury odkoupil pro potřeby Zlaté kapličky, jak se Národnímu divadlu říká, od tehdejších vlastníků provozní budovy Národního divadla, ale proč se tak nestalo s pozemkem, který stále patří církevnímu řádu?

Budova se do spárů překupníků dostala prvotně proradným prodejem Voršilek na konci minulého století. Ten byl uskutečněný, přestože se vědělo, že tato nemovitost se ocitla ve výčtovém zákoně chybně a kdo ví, možná se tak od začátku dělo s vážným záměrem poskytnout řádu majetek, za který už dostali zaplaceno před druhou světovou válkou.

Nejsou to paradoxy, že zrovna budova Národního divadla na Náměstí Václava Havla leží na pozemku v pochybném vlastnictví Českomoravské provincii Římské unie sv. Voršily?