Věšťba z Vinohrad: Bude vojna veliká

Jiří Jírovec
28. 12. 2019
President Zeman poslal našim bojechtivým jasný signál. Neříká ani tak, ani tak (kdo se v něm vyzná), ale asi možná nepojede do Ruska. Špacírka se změní na maršálskou hůl a ukáže směr nach Osten. Výpad na cizí území by byl z politického hlediska nešikovný. Musíme se tedy modlit, aby Putina osvítila zloba a přišel ztrestat předměstského nýmanda a pomstít několik soch.


Putin možná má imperiální choutky, ale ještě jich nedorostl. Je totiž zajatcem ideologie, která mu znemožňuje uznat, že USA mohou být světu vzorem: Skutečná velmoc se totiž nikdy a za nic neomlouvá. Platí to pro Panamu i Srpen 68, Irák i Vietnam, Libyi i Syrii nebo Kosovo a Afghanistán. Omluva totiž nechá danou událost otevřenou námitkám, že byla falešná nebo nedosatečně hluboká.

Reakce Ruska na nevládní provokace z Prahy dokazuje, že se nechová jako sebevědomá velmoc.

Nenechá psy štěkat a nejde dál. To vzbuzuje naději, že se náš útok změní v bohulibou obranu naší země.

Doma, když chceme, na cizáky stačíme.

Bitva u Domažlic 1431 je jedním z pilířů našich obranných tradic. Křižáci ze IV. výpravy tehdy měli 100000 bojovníků (mezi nimi i budoucí milé krajany), kdežto Prokop Holý chabých 40000.

A přesto: Stačilo na buzerplacech natrénovat chorál “Kdož sú boží bojovníci” a križáci uprchli.

Tradice užití angažovaného umění obživla, když český muzikant Kocáb pobrukováním chorálu nebo jiného hitu vypoklonkoval ruská vojska za hranice. V našich kořenech je síla. A pak, co Čech to muzikant.

Katolická církev již Husovi celkem odpustila, že se nechal svévélně upálit upálit, aby ji rozvracel.

Putinovi se tedy může chorálem postavit sám Duka, podporovaný ze zákulisí Halíkem a možná i vatikánským Františkem.

Všelidovou obrannou akcí bychom odčinili Protektorát a navázali na pokrokové tradice našich dějin. Na otázku “kdy jindy než teď a kdo jiný než my” odpovídají naši generálové výmluvou. Vozová hradba prý je děravá a v richtiku bude až potřebné dokoupíme. Možná v pětiletce páté.

A tak se chce říct: Myslete na chorál, malověrné zelené mozky. Ten jediný slibuje naději na vítězství. Jinak se naplní vinohradská věšťba.