Lavrov: Rusko postupně vyřazuje dolar z ruské ekonomiky!

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
-kou-

15. 1. 2020 MIDruPrvníZprávy
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru The Times of India uvedl, že ruská ekonomika postupně opouští dolar. Potvrdil tak oficiální ruskou politiku dedolarizace.

Ruský ministr poznamenal, že proces opouštění dolaru probíhá na pozadí velmi agresivního používání „finančních nástrojů sankčního tlaku“ americkými úřady.

„Spolupracujeme s našimi hlavními partnery, včetně Indie, na hospodářských a právních mechanismech, které snižují negativní dopad sankcí na rozvoj dvoustranných obchodních a investičních vazeb. Jednou z prioritních oblastí je rozšiřování přepočtu v národních měnách,“ uvedl v rozhovoru, který zveřejnilo ruské MZV na svých stránkách.

Jako příklad uvedl „mezivládní dohody o zúčtování a platbách“ s Čínou a Tureckem v národních měnách, jakož i opatření pro vzájemné otevření odpovídajících účtů centrálními bankami v rámci BRICS.

„Odchod od vázání se na dolar ve vzájemných dohodách jako objektivní reakci na nepředvídatelnost americké hospodářské politiky a zjevné zneužití statusu dolaru jako světové rezervní měny ve Washingtonu,“ poukázal.

„Rusko pokračuje ve své linii postupné dedolarizace ekonomiky,” dodal Lavrov.

Související: