Proč ta štvanice?

Přemysl Votava
20. 1. 2020 VašeVec
„Dostaňte ho živého nebo mrtvého… “, tak (asi) zní ten příkaz! Začal hon na JUDr. Stanislava Křečka. Hvězdná pěchota vyrazila do boje, cílem není pravdu hledat, cílem je uštvat, otrávit člověka… S polnicí nenávisti stovky honců vyrazily, jen místo zvěře začal hon na člověka. Neberou ohledy na nic. Pátrají v knihovnách, v archivech, vyrazili i na vesnické půdy, sklepy i staré truhly přehrabat, pod podlahu se podívat, stará vysvědčení zkontrolovat, školní brašnu nevynechat. 


Něco se přece musí z minulosti člověka vyšťourat! Hledat, hledat, člověka přidusit, nenechat na pokoji. Mnozí naši dědové, otcové, mohou o tom vyprávět. Smutné příběhy. Však i to jméno Křeček, jim zní tak podivně, až podezřele.

JUDr. Stanislav Křeček, není tím zajícem, který se po prvním výstřelu dá na bezhlavý útěk, ve svém životě vyzkoušel mnohé, dokonce i hornické povolání. Byl statečný v době, kdy mnozí o statečnosti jen mluvili. Stál v popředí událostí listopadu 1989. Je také spoluautorem „Prohlášení Československé strany socialistické“, které, jako první v médiích zvedlo ze židle český a slovenský národ. Stál také u prvního dialogu mezi odstupující mocí a tou novou nastupující… Byl jedním z řečníků na balkonu Melantrichu. Ptám se vás „hvězdná pěchoto“, je toho opravdu málo? Tak ještě přidám pro ty mladé, víte o tom, že je celoživotním skautem a  nositelem nejvyššího skautského vyznamenání ?

JUDr. Stanislav Křeček po několik volebních období byl poslancem Parlamentu ČR. Je jedním z mála, který získal ve volbách několikrát důvěru voličů. Voliči mu věřili. Posledních sedm let byl zástupcem Anny Šabatové ve funkci Veřejného ochránce práv. I tehdy prošel bedlivým zrakem mnohých „kádrováků“. Jeho zkušenost a odbornost dala této instituci vážnost. Ptám se vás, je to plus, nebo je to mínus? Je toho málo?

Kolik asi telefonátů, kolik asi pichlavých dotazů dostává dnes od těch „spravedlivých“? Kolik z nich se vydalo na cestu této trapné štvanice. Nechci soudit, chci jen pravdu. Občas se s ním potkám na Vinohradech, někdy máme stejnou cestu tramvají. Pozdravíme se, vyměníme si pár slov. Z toho setkání mám vždy dobrý pocit. Vážím si jeho odbornosti, je to člověk na svém místě!

JUDr. Stanislav Křeček ve svých 81letech, kdy mnozí politici píší paměti, nebo vypráví pohádky dětem, chce pomoci dnešní churavějící společnosti. Dovolíme mu to. Nebo bude uštván?