Sulejmání a Schwarzenbergovo překvapení

Radim Valenčík
9. 1. 2019    RadimValenčíkPíše
Pro mnohé bylo překvapením Schwarzenbergovo kritické a obsáhlé stanovisko k Trumpově vraždě Sulejmáního. Už to, jak je dramaticky nazval: “Zdivočelý svět”.
K tomu např. formulace jako: “Já jsem ještě vyrostl v době, kdy se válka vyhlašovala. Teď se ale začíná střílet, bombardovat a odpalovat rakety, aniž by nějaký takový formální krok proběhl. Mě tento vývoj děsí. Překračujeme všechny meze mezinárodního práva. Někteří politici jsou očividně toho názoru, že stojí nad zákonem a nad právem a že mají tak jako legendární James Bond uděleno právo zabíjet kdekoliv na světě….

 

Ovšem je něco poněkud jiného, jestli se jedná o film, nebo o skutečnost. Dle mého názoru se vydáváme na velmi, velmi nešťastnou cestu. – Samozřejmě, i jiné mocnosti páchají podobné činy, které k takovým výsledkům vedou. Zde je třeba připomenout zabití a pokus o zabití bývalých ruských rozvědčíků v Anglii. Už to bylo překročení jistých mezí, ale ještě to byla spíše válka tajných služeb. Teď se ovšem stalo to, že ten, který tento útok nařídil, tak to ještě hrdě oznámil svému národu a celému světu. Pokud si zvykneme, že můžeme kdekoliv a kdykoliv zabíjet, je to hrozivý vývoj.”
A vyvrcholení: “Ale tyto činy prezidenta Trumpa podle mého názoru jsou, říkám otevřeně, zločinné… mám teď obavy, že se někteří čelní světoví politici nakazili terorismem.”
Když bývalý šéf české diplomacie a jeden z nejlépe informovaných lidí u nás nazve amerického prezidenta zločincem a teroristou, to už je síla. Že by se Schwarzenberg polepšil a přestal měřit dvojím metrem? Ale kdpak! Potvrdil tím jen to, že veškeré dění ve světě i u nás je třeba číst prizmatem střetu mezi Trumpem a jádrem současné globální moci (nejperfidnější formou Deep State, jaká se kdy v dějinách US vyvinula), na jehož periferii (jako dobře informovaný přímo od pramene se Schwarzenberg nachází). Pak to celé dává logiku.
Proto jsem hned v den, kdy se vražda stala, 3. ledna, napsal na FB:
Zavraždění Sulejmáního = gangsteřina.
Riskantní. Trump tím sleduje “přenesení hry”,
aby nebyl dotlačen do globální války s Ruskem.
Rozvinula se k tomu bouřlivá a hlavně poměrně kvalifikovaná diskuse. Mnozí se mnou nesouhlasili. Zde je:
Vycházel jsem z dřívějších analýz, které jsem v červnu 2018 shrnul zde:
Schwarzenberg jen “zapadl do hry”. A nebylo to pro něj jednoduché. Pokud někde Sulejmání něco napáchal, tak na Kurdech, které díky historickým vazbám Schwarzenberg vždy podporoval. V souvislosti se zločiny na Kurdech stojí za zaznamenání mj. toto:
A teď Schwarzenberg hodil Kurdy přes palubu. Vazba na jádro současné globální moci je silnější.
Velmi dobrou analýzu k této kauze dal Jaroslav Štefec:
Pokud má ještě někdo pochybnosti o tom, která z her, jež byly rozehrány v této oblasti,je dominantní, ať si povšimne laxního chování Ruska, pokud jde o formulování stanovisek. A to Putin odvážně rejdí přímo v regionu, kde se vše odehrálo.
Závěr:
Kdo chce chápat současné dění včetně identifikování největších rizik a hledání cesty z velkého průšvihu, musí se opřít o svůj rozum (kterého není nikdy dost) a  zkušenosti (kterých také není nikdy dost), zaměřit svoji pozornost na hlavní mocenský střet, který nyní probíhá: Mezi legitimně zvolenou administrativou US a jádrem současné globální moci.
(Pak mu mj. dojde i to, proč jsou mediálním mainstreamem vyzdvihováni nedostudovanci, exibicionističtí féťáci a patnáctileté holčičky, to jsou přece ti “praví hrdinové”, kteří ví, o co jde a chtějí poučit ostatní.)
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/7464-sulejmani-a-schwarzenbergovo-prekvapeni.html