Někteří nacházeli v postavě Babiše rozumnější alternativu k Schwarzenbergovi, Kalouskovi. Bohužel, Babišův postoj k americké přítomnosti na našem území tuto iluzi boří

Nakládání křižující rakety s nukleární hlavicí
do pumovnice amerického bombardéru B-52.
Moravskoslezský hejtman a Babiš se na to prý moc těší.

Lubomír Man

1.2.2020 Euroserver
Když na Kongresu ODS vystoupil poslanec EU a místopředesda ODS Vondra s návrhem, aby se na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy vybudovala americká   s t r a t e g i c k á  letecká základna, zapůsobilo to na naši veřejnost jako výbuch bomby. A jen pro zasvěcené platilo, že nejde ve skutečnosti o nic víc, než jen další článek už dávno rozběhlého procesu, který byl ovšem až naším nejpřednějším amerikanofilem Vondrou poprvé vysloven nahlas. Důkaz to skutečnosti, že věc spěchá a na další utajování už nezbývá ani čas, ani peníze.


A najednou se vše vyjasnilo. Vyjasnilo se, proč se v širokém okolí Mošnova opravují silnice i toho nejnižšího řádu, proč se opravují a zpevňují mosty i mostky, proč se provoz civilního mošnovského letiště už léta omezuje, proč zrovna ono bylo už před lety vybráno pro tzv. Dny NATO, které, jak se teprve dnes ukazuje, sloužily nejen k propagaci západní letecké techniky, ale i k potřebnému proměřování letiště pro budoucí jeho úkoly coby objektu vojenského, proč se v regionu omezuje těžba uhlí a hovoří se o výhodnosti dovozu uhlí polského (čím více nezaměstnaných horníků u nás, tím větší jejich zájem o práci na americké základně a tím též spontánnější souhlas jejich i jejich rodin s výstavbou základny) atd. atd.

Uplynulo 14 dní od Vondrova návrhu, předneseného na Kongresu ODS, a regionální moravskoslezský Deník.cz. 27. ledna t.r. zjišťoval, co si o návrhu Vondry myslí ostravští politici. A teď si přečtěte, jak se k návrhu vyjádřil politik našeho regionu nejpřednější, hejtman Severomoravského kraje Vondrák (ze strany ANO): „O umístění americké vojenské posádky na našem letišti dlouhodobě usilujeme. Jsem přesvědčený, že vojenská posádka zvýší prestiž i sebevědomí našeho regionu a bude přínosem pro fungování mošnovského letiště“.

Vondrák je členem strany ANO stejně jako premiér Babiš, a bez Babiše, jak známo, se ve straně ANO ani lísteček na stromě nepohne. Takže jestliže hejtman Vondrák tak moc baží po americké posádce na mošnovském letišti, může po ní bažit jedině s výslovným souhlasem a povolením Babišovým. Bez nich by si to dovolit nemohl.

Z čehož plyne poučení pro ty z nás, kteří vytrvale a bez ohledu na Babišovu přízeň k takovým lidem jako jsou Jourová či Stropnický, či jakou byl v minulosti Telička, též pro oblast politiky zahraniční hledají či dokonce i nacházeli v postavě Babiše rozumnější alternativu k Schwarzenbergovi, Kalouskovi a podobným postavám dalším.

Bohužel, Babišův postoj k americké přítomnosti na našem území tuto iluzi boří a budeme si to o volbách muset připamatovat.

Ještě slovo k slovu strategická, které jsem v úvodu tohoto článku uvedl proloženě, protože je rozdíl mezi americkou leteckou základnou běžnou a strategickou. Základna strategická je totiž v každém okamžiku připravena na uskladnění, nakládku i vykládku jaderných zbraní na letadla a rakety. Takovýchto amerických strategických letišť je v Evropě skutečně jen pár – nu a ta v Mošnově, pokud se opravdu zřídí, bude jediná na území bývalé Varšavské smlouvy. Čili něco par excellance, nad čím se budou moci jak pan Vondrák, tak Vondra a s nimi spříznění pánové další jistě náležitě naparovat.

Zatím mají být v těchto strategických leteckých základnách umístěny jen jaderné hlavice, ale už pro blízkou budoucnost se počítá s tím, že budou hostit též americké rakety středního doletu. A to právě ty, které Američané v současnosti znovu zařazují do svých arzenálů poté, co odstoupili od smlouvy na zákaz vývoje a rozmisťování raket středního doletu.

No a s raketami to teprve bude v Mošnově a jeho širokém okolí ta pravá paráda. I ten hrůzný a děsivý rachot, až na základnu, ať už jen strategickou leteckou, či už raketovou, začnou padat první a předem přesně zaměřené ruské rakety odvetného úderu.

A tak mě napadá: Mají Vondrák, Vondra a Babiš jako hlavní postavy tohoto příběhu, děti a vnuky či vnučky. A když ano, jak je proboha možné, že na ně dokáží nemyslet?