Orgie greténismu aneb Nutriční uhlíková stopa člověka

PPK
23. 2. 2020   Outsidermedia
Jak národu českému už před dvěma lety sdělila výzkumná pracovnice Karlovy University Dana Kapitulčinová v rozhovoru s politicky uvědomělou novinářkou Drtinovou z DVTV, často se prý my Češi stravujeme velice nevhodně. Proč? Inu proto, že občas i jíme vepřové řízky – pokud už vůbec na ně ještě máme (peníze a zuby).


Zanecháváme totiž pak za sebou tak zvanou nutriční uhlíkovou stopu vinou toho, že my to vepřové maso totiž jíme nezodpovědně, aniž bychom si zjistili, zda ta prasata náhodou nepocházela z životního prostředí nevhodných velkochovů, namísto z prasečích výběhů v nějaké volné, např. lesní či luční přírodě.

No dobrá. Ačkoliv je sice normálnímu a logicky uvažujícímu člověku jasné, že tak zvaná „nutriční uhlíková stopa člověka“ je jen jedním z dalších pavědeckých výmyslů oboru zeleného náboženství posledních let a mohlo by nám to být všechno lhostejné; jen kdybychom netušili, že už zase jsou za touto aktivitou skryty další peníze, které nás to v budoucnu bude stát.

Nejen, že dalšími daněmi politikům zaplatíme tenhle pavýzkum nevědecky vyspekulovaného množství metanu v prdech krav, prasat, lidí a dalších zvířat, ale především totiž zaplatíme dražší maso obchodníkům, kteří si právě tohle všechno účelově vymysleli.

No a když už nám ta paní vědkyně sdělila, že prý bychom udělali opravdu móóc dobře, kdybychom namísto řízků jedli raději stravu rostlinnou, protože ta prý je k životnímu prostředí mnohem šetrnější, tak mne napadlo, zda i ji někdy v hlavě napadlo, že když budeme jíst jen ty rostliny, tak že právě ty rostliny pak v přírodě budou chybět, čímž poklesne světová fotosyntéza a logicky pak relativně stoupne i ta „vědecky“ zkoumaná nutriční uhlíková stopa nás lidí a zvířat.

A tak jsem velmi zmaten a prožívám rozpaky. Podle mého názoru totiž, zřejmě ani sama milá paní vědkyně možná vůbec neví, či snad z mládí na to zapomněla, co to asi udělá s jejím trávicím traktóórem, až si zase někdy v budoucnu dá v hospodě třebas obyčejnou českou zelňačku. A nemusí tam pan kuchař vůbec dát ani špetku fenyklu.

Stanův komentář: S uhlíkovou stopou, skleníkovými plyny a koloběhem uhlíku, vody a dalších důležitých látek, stejně jako vztahy v potravním řetězci a úlohou jeho jednotlivých článků, je to vše mnohem složitější. Jen mě mrzí, že politických diskusí se téměř nezúčastňují vědci. Jako by se báli, že cokoliv řeknou, bude použito proti nim.