Švédsko: Uzbecký migrant oslavován jako model úspěšné integrace zatčen pro podezření z terorismu

Zatčení Dilšota Usmanova

admin SN
24.2.2020  SvobodnéNoviny
Orgány Östersundu ve Švédsku zatkly uzbeckého migranta z důvodu podezření, že se chystal spáchat teroristický čin.
Podle deníku Nyheter Idag byl uzbecký migrant popisován místními novinami jako zářivý příklad integrace migrantů.

Muž, jemuž je třicet let, údajně jezdil poblíž náměstí Stortorget v Östersundu, když ho zastavila ozbrojená policie. Poté, co vyšetřovatelé objevili v jeho vozidle předměty, které je vedly k domněnce, že se připravuje na potenciální vraždu, muž byl zatčen, píše deník Nyheter Idag.

Po jeho zatčení, prokuratura i švédská policie v Sapo odhalila jeho záměry provést teroristický útok.

Svědek, jenž přihlížel zatčení, uvedl, že si myslel, že byl muž zatčen kvůli tomu, že byl opilý. Pak se situace vyhrotila a policie vytáhla na muže zbraně.

Podle švédských novin Expressen byl muž ze země dříve deportován v roce 2016, ale vrátil se na základě povolení k dočasnému pobytu.

Migrant přišel poprvé do Švédska v roce 2012 a žádal o azyl z důvodu ohrožení života jeho rodinných příslušníků, protože jeho otec stíhal šéfa mafie. Později přiznal, že si celý příběh vymyslel.

Deník Nyheter Idag informoval o tom, jak místní noviny chválily jeho rodinu jako modelovou integraci do švédské společnosti. Článek, který cituje Nyheter Idag, označuje podezřelého jako Dilshoda Usmanova.

Skutečnost, že Usmanov a jeho manželka byli schopni se naučit švédštinu a získat práci jako zdravotní asistenti, si v novinách zasloužila chválu.

Poté, co byl Usmanov zatčen, řekl policejním vyšetřovatelům, že mu bylo vyhrožováno a byl na něj vyvíjen nátlak k provedení teroristického útoku. V důsledku toho si státní zástupce Henrik Olin myslí, že byla do případu pravděpodobně zapojena i jiná osoba.