Čína nám pomáhá. A co taková Amerika? Tereza Spencerová a trochu jiné rozměry virové krize

Tereza Spencerová
20. 3. 2020  ParlamentníListy
Že se má Čína omluvil celému světu za koronavirus? Proč ne, i když Británie se také neomluvila za nemoc šílených krav, konstatuje analytička Tereza Spencerová. „Zajímavější je, že Čína v Evropě pomáhá, na rozdíl od EU nebo našich spojenců za Atlantikem. Takže si myslím, že třeba v takové Itálii nebo ve Španělsku se čínský rating nejspíš citelně zvýší,“ dodává ve svém pravidelném shrnutí týdenních událostí na ParlamentníchListech.cz, kde komentuje i situaci v Rusku či Sýrii.

Tak se nám globální realita, o které jsme si vždycky četli a psali, jaksi vloupala do našich domovů. Které nyní kvůli karanténě nesmíme opustit. Jak je na tom dle vás český občan ve srovnání s jinými evropskými zeměmi, pokud jde o restrikce svého života kvůli koronaviru, ale i šance, že bude žít časem normálně?

Je vcelku jasné, že ve srovnání s Itálií, Španělskem nebo Německem jsme na tom velmi dobře, a to především proto, že česká vláda začala jednat vcelku brzy. (Teď podle mého ještě navíc není čas, abychom reálně hodnotili vládní chyby a chaos. Počkejme, až bude po všem.) Úplným extrémem je Británie, kde nejdřív dlouho spoléhali na „imunitu stáda“, a teď počítají rostoucí počty mrtvých, nemají dostatek lůžek ani ventilátorů – a přešli k teorii, že „sociální distancování“ čili „nespolčování se“ s ostatními lidmi, bude povinné klidně ještě rok nebo víc, zkrátka do chvíle, než bude po ruce skutečná funkční vakcína proti koronaviru. Takže ano, myslím si, že jsme na tom ve srovnání s „vyspělým Západem“ dobře.

Nevím, co myslíte tím „opětovným normálním životem“, ale myslím si, že i když se za tři čtyři měsíce může život vrátit plus minus do normálu, všem nám zůstane ta vzpomínka někde vzadu v hlavě viset. Přemýšlela jsem zrovna tuhle při venčení psa, jak dlouho po epidemii na sebe lidi na ulici budou zase koukat jako na lidi a ne jako na přenašeče nákazy. Kdy se zase vrátí nějaká důvěra. Nějakou dobu to určitě potrvá.

Ochranné pomůcky, které tolik potřebujeme, naše vláda nakonec nakoupila v Číně. U velmoci, proti které některé kruhy vedly nelítostný boj kvůli Tibetu, čínským disidentům apod. Na druhou stranu, v Číně celý virus začal. Očekáváte tedy změnu v postoji české politiky vůči Číně? Bude čínská výrobní síla uznaná jako „poznaná nutnost“ a americké neziskovky proti Číně bojující to teď budou mít těžší?

Nemyslím si, že by ideologicky motivované neziskovky nebo politici nějak museli měnit styl nebo rétoriku, protože obvykle nepostupují podle reality, ale podle zadání. Takže si myslím, že se obecně na vztahu k Číně v určitých kruzích nic zásadně nezmění. A jak zmiňujete, virus v Číně začal. Všímám si na sociálních sítích výzev, že by kvůli tomu měla Čína zachránit celý svět a navrch se ještě všem a snad i jmenovitě omluvit. No, proč ne. Ale nevšimla jsem si, že by se třeba Británie někdy omluvila světu za nemoc šílených krav a související lidské ztráty… Zajímavější je, že Čína v Evropě pomáhá, na rozdíl od EU nebo našich spojenců za Atlantikem. Takže si myslím, že třeba v takové Itálii nebo ve Španělsku se čínský rating nejspíš citelně zvýší.

Minule jste zmínila, že uvidíme, zda ještě na konci virové krize bude nějaká EU. Od té doby jsme se dočkali kritiky Bruselu, ale i například Francie za to, že jsme si dovolili zavřít hranice. Později všichni učinili totéž. Pokračuje znepokojení z toho, jak evropské orgány nic nevymyslely kvůli viru, vše je víceméně na národních vládách. Klesly akcie EU hodně nízko? Má pravdu Jaroslav Bašta, když tvrdí, že EU jako organismus je odsouzená k zániku?

Na svém názoru z minulého týdne nemám co měnit. Bruselští v čele s FlintenUschi prokazují svou zbytečnost čím dál aktivněji…