Článek, který by do apríla vyčichl

Ambasáda USA v Praze Na Tržišti

Rado Miko 

13. 3. 2020  Outsidermedia
Šéf Senátu Vystrčil (ODS) zřejmě příští týden navrhne, aby ČR požádala USA o výměnu jejího velvyslance kvůli dopisu, v němž varuje před přijetím digitální daně, která má zdanit velké nadnárodní korporace. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce předseda poslaneckého klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura.


Nejvyšší ústavní činitelé, tedy prezident, premiér a předsedové Sněmovny a Senátu, se mají sejít ve středu.

„Považuji za vysoce pravděpodobné, že předseda Senátu navrhne, aby ČR požádala o výměnu velvyslance… Musí být jasné, že ČR je suverénní a sebevědomá země a bude tak vystupovat i vůči velmocím,” uvedl Stanjura.

Podle šéfa poslanců opozičních Pirátů Jakuba Michálka to není první případ a kroky USA vůči Česku jsou dlouhodobě nepřijatelné. Formulace v dopise označil za skandální.

Vystrčil uvedl už v únoru, že prezident Miloš Zeman by měl Senátu vysvětlit, zda a jak reagoval na dopis amerického velvyslance Stephena Kinga, ve které v něm varoval před přijetím digitální daně. Pokládá ho za vměšování USA do vnitřních záležitostí ČR.

Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že nechce posílat vzkazy přes média.

Dopis je podle Vystrčila výhrůžný až vyděračský a staví Česko do role amerického vazala. Vystrčil chce od Zemana vědět, proč na dopis příslušným a přiměřeným způsobem nereagoval. Zeman dříve uvedl, že přijetí digitální daně je v ekonomickém zájmu Česka.

Zdroj a inspirace:

Novinky ZDEZDE