Fňukání na nesprávném hrobě

Jiří Jírovec
16. 3. 2020
ČT je s nezávislostí sobě vlastní, velmi kritická k vládě. Nezávislý moderátor formuluje svou nezávislou otázku způsobem, jemuž se říká “zavádějící.” Měl by se zeptat neutrálně: “Co říkáte současné situaci?” Stačí slovo situace nahradit výrazem krize, takže divák či posluchač ví, že jde o krizi. Host tedy začne nezávisle mluvit o krizi, protože jinak by ohrozil případné další pozvání k nezávislému vyjádření názoru.


Vláda v neděli večer vyhlásila opatření, jimiž se snaží omezit další přenos viru. Z celé dlouhé tiskové konference stojí za zmínku jen několik vět, které pronesl ministr vnitra Hamáček: “Jde o to, aby lidé začali používat selský rozum a uvědomili si, že karanténa pomůže jen tehdy, bude-li dodržována.”

Tuto větu editoři ČT do éteru nepustí. Místo toho se zabývají nesmysly, které jdou až k úvahám, zda je možné omezovat svobodu pohybu kvůli nějakému viru.

V OVM se 15.3. 2020 dlouze mluvilo krizi v zásobování ochranými pomůckami pro zdravotnictví. Roušek, respirátorů, ventilátorů, rukavic, brýlí a obleků je nedostatek.

A najednou slyšíme, že vláda selhala, nekoupila a nepřidělila. Jenže, zdravotnictví je přece soukromé podnikání. Zdravotní péči zajišťují pojišťovny, které si hrají s penězi, které stát vybere. K tomu, aby mohla být zdravotní péče zajištěna, jsou nutné i zmíněné ochranné prostředky. To znamená, že organizace, které pojišťovny ovládají, mají povinnost takové prostředky plánovat a pravidelně nakupovat v potřebném množství.

To platí i pro podnikání zubařů. Doktor Šmucler se v ČT rozfňukal, že zubaři a sestřičky nemají roušky. Jenže ty si každá ordinace přece musí objednat a zaplatit sama. Řekněme, že lékař potřebuje 4 roušky denně a stejně tak jako sestřička a recepční. Při pětidenním pracovním týdnu a 50 týdnech/rok potřebuje za rok 12×50 = 600 roušek za rok.

To vše je jednoduchá aritmetika. Stejný algoritmus lze použít pro jakoukoli organizaci, která potřebuje svoje pracovníky chránit.

Problém je v tom, že se neustále “optimalizuje” provoz lékařských zařízení. Pokrok v léčbě snižuje čas pro hospitalizaci, což vede k redukci počtu lůžek pro akutní péči. Je to lákavé, protože zrušená lůžka ušetří náklady na lékaře, sestry, pomocný personál, prádlo, energie atd.

To je praxe běžná všude. V Ontariu například optimalizovali délku pobytu v nemocnici po porodu. Statisticky to vycházelo skvěle, matky mohou jít domů během 24 hodin. Jenže pak se ukázalo, že většina matek byla z různých důvodů během 24 hodin zpátky v nemocnici.

Když vypukne epidemie, zjistí se, že kapacita lékařských zařízení přestává stačit. Tedy úměrně úspěchu optimalizací. Problém nastává i s dostupností ochranných pomůcek. Když vypukla epidemie v Číně, bylo z některých medií znát uspokojení, že s to děje komoušům. Dobře, jsou to kapitalisti, ale po komunisticku porušují lidská práva a třeba izolují oblast v větším počtem obyvatel než má ČR.

Chamtivost Západu po “maximalizaci” zisku převedla celá výrobní odvětví do Číny. Třeba generické léky a roušky. S tím se nedá nic dělat, protože návrat výroby do původních zemí je prakticky nemožný, protože by vyžadoval obrovské investice do infrastruktury i do vzdělání zaměstnanců a přinesl snížení současných zisků.

Jakýsi geopolitický zločinec nedávno vyhlásil Čínu za protivníka č. 1, kdežto Rusko je až na druhém místě.

Bývalý člen KSČ, který nás bude v čemsi reprezentovat v EU, mluvil o tom, že potřebujeme inovace a nové technologie. Jenže pak se ukázalo, že má, coby bývalý generál, v hlavě zbraně. Nemluví rovnou o válce, takový hlupák přece jenom není. To jen potřebujeme lepší a dokonalejší zbraně, abychom mohli našeho nejbližšího nepřítele odstrašovat až do úplného odstrašení.

Jenže on jednou nějaký blbý generál (jistě omylem) zmáčkne knoflík a budeme s lítostí vzpomínat na zlaté časy v době virů.

Pokud jsme skutečně svobodná, nezávislá a sebevědomá země, jak to vzkazujeme nepřátelům, měli bychom politiku generálů ve vlastním zájmu odmítat. Zůstalo by nám víc peněz na ochranu zdraví.