Idlib a Kateřina Veliká a váha Erdoganova podpisu

Yekta Uzunoglu
11. 3. 2020
Prezident Turecka Erdogan před několika dny v Moskvě se svými požadavky neuspěl. Podepsal dohodu, která pro něj byla zcela nevýhodná. Nepomohla mu v jeho severosyrském dobrodružství. Jenže Erdogan je politik, který se necítí vázán vlastním podpisem, a tak za necelé tři dny přicestoval do Bruselu, kde se setkal s předsedkyní Evropské komise a předsedou Evropské rady a řekl si o další miliardy. A také s generálním tajemníkem NATO, aby požádal o podporu terecké armády v Sýrii. Předivo diplomatických vztahů je ale mnohem jemnější.


Včera probíhal mezi Erdoganem a Putinem snad nejdelší rozhovor mezi hlavami státu za poslední léta na světě. Trval 5,5 hodiny a udál se v Kremlu, kam přisel Erdogan s téměř polovinou svého kabinetu a pochopitelně jako vždy se šéfem své tajné služby a s generály.

Proč jel Erdogan do Moskvy, to všichni víme. Jednalo se o válku, kterou vede Turecko na území Sýrie a která nemá a nemůže mít oporu v ani v božských, ale ani v lidských zákonech a přitom přišel za Putinem před očima celého světa v doprovodu nekonečných vyhrůžek na adresu Evropy!

Turecko válčí v Sýrii, aby chránilo svoje teroristy shromážděné v Idlibu, ale jak Sýrie, tak i Rusové nechtějí, aby tito teroristé ani dnes, ale ani v budoucnu, ohrožovali svět. Chtějí je vyhladit. Ale Turecko říká nabubřele stop! Na moje teroristy mi nesahejte!

Po měsíci stravující krvavé války, kde padli na obou stranách opět děti těch nejchudších, jel tedy Erdogan do Moskvy. Po 5,5 hodinovém jednání předstoupil s celým svým týmem v jednom z mnoha sálů v Kremlu před novináře, kde jak on, tak Putin, ale i ministři zahraničních věcí obou zemí, to jest jak Lavrov, tak Cavusoglu, přednesli to, na čem se po 5,5 hodinách dohodli. A na čem se dohodli? Na tom, co vlastně Rusové a Sýrie chce a chtěli před válkou a válka začala před měsícem! Tj.: zprůchodnění silnice M 4, M 5, válku proti teroristům a dodržování dohody ze Soči! Když tedy Erdogan všechno v Moskvě akceptoval, proč vůbec s touto válkou začínal?

Diplomaté Putina nadiktovali doslova a do písmene Erdoganovi svoje podmínky, které akceptoval. Dali mu podmínky jako domácí úkol do jeho školní tašky a poslali ho domů, aby je splnil.

********************************** 

Když mi bylo tak něco kolem 14 – 15 let, táta mi přinesl trojdílnou knihu a radil mi, abych si ji důkladně přečetl. Jednalo se o trojdílnou knihu, jmenovala se “Dějiny diplomacie” a napsal ji dlouhým seznam odborníků ze Sovětského svazu. Byla to ta nejlepší kniha o diplomacii, kterou jsem četl a kniha, která v mládí mi otevřela oči a díky ní jsem nahlédl do zákulisí světového dění.

Že Rusové za posledních 500 let vždy měli nejlepší diplomaty, to je svatá pravda. I my Kurdové za část své jazykovědy (kurologie) a dějepisu dlužíme těm poctivým, erudovaným, vzdělaným ruským diplomatům. To byl třeba generální konzul v  kurdském, jinak osmanském městě Erzurum, Alexandr Jaba, který napsal první základy kurdské gramatiky a etnografie v 19 století, pak Jofes Orbeli, Sosin a ruský velvyslanec v Teheránu Basil Nikitin, který napsal dějiny Kurdů a mnoho dalších… Těmto ruským diplomatům nejen my, Kurdové, ale další národy dlužíme za mnoho!

Nevím, co třeba dělali a dělají generální konzulové České republiky v kurdském hlavním městě Erbil za posledních třináct let, nebo v tureckém Istanbulu za posledních padesát let!?

Ano, ruští diplomaté byli mimořádně erudované, vzdělané, odpovědné osobnosti a to jak za Říše, tak ale též za Sovětského svazu a i dodnes se drží této tradice. Dosáhli pro svou zemi vždy víc, než vojáci ve válkách či politikové v kuloárech, a to je vlastně základní povinnost diplomata.

 V Kremlu je tradiční sál, kde se konají tiskovky a jednání při státních návštěvách. Ale tentokrát se tisková konference nekonala v tradičním sále, což nás zaskočilo, ale ani v nějakém jiném velkém sále, kam by se důstojně vešlo tolik Erdogovaných ministrů, vojáků, šéfa tajné služby a jeho zetě a tolik novinářů! Tak tady začíná sakramentská jemnost ruské diplomacie. Ne, Rusové nechtěli, aby se tisková konference a jednání konala v důstojném prostoru Kremlu, ale v malém sále, kde Erdoganovi ministři stáli jak vojáci v pozoru jeden vedle druhého. Ale kde že se stáli? Před sochou Kateřiny Veliké přece! Proč? Protože to byla Kateřina Veliká, která po  dlouhých letech, kdy s pomocí křesťanské Evropy Osmanové vždy porazili Rusko, konečně porazila Osmany a nadiktovala jim smlouvu! Kateřina Veliká si vzala Krym a její námořnictvo ve válce s Osmany poslalo ke dnu Černého moře celou osmanskou námořní flotilu!

 Další admirál, který Osmany poslal ke dnu Černého moře, byl Stefan Ospinovič Makarov a před příjezdem Erdogana do Moskvy ještě navíc projela přes Bospor směrem do Sýrie ruská válečná loď nesoucí jméno Makarov, to aby Turkům připomněla jejich za celou historii největší porážku na moři!

A právě tam v tomto sále před sochou Kateřiny Veliké stali ministři Erdogana, jeho vojáci a tajné služby a poslouchali diktát Putina! Jsem si jist, že ani Erdogan, ale ani jeho celý team nepochopili ten jemný signál, jelikož jsou negramotní. Ale erudovaný svět ten signál přijal tak, jak byl vyslán. A takové jsou hedvábné nitě ruské diplomacie!

***********************************

A tak jak známe Erdogana, ani ne 72 hodin po Moskevské návštěvě, kde podepsal dohodu s Putinem o zastavení války vedené na Syrském území tureckou armádou a jeho islamistickými hrdlořezy, smířen s Putinem odcestoval do Bruselu přímo do centra NATO. Erdogan v Bruselu požádal generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a přímo až nediplomaticky na něj tlačil. Chtěl totiž, aby členské země NATO aktivně podporovali tureckou armádu v její válce vedené na území cizího státu, to jest Sýrie, a tím aby mu pomohli ke svržení Asada! Inkoust jeho podpisu pod dohodou s Putinem o zastavení války Turecka na území Sýrie přitom ještě nestačil ani zaschnout!

Pochopitelně že se Erdogan nezapomněl při té příležitosti, když už byl v Bruselu, sejít s Ursulou von der Layen, předsedkyní Evropské komise a Charlesem Michel, předsedou Evropské rady a je vyzvat k uvolnění dalších peněz daňových poplatníků – občanů EU – pro své uprchlíky. Ale tito uprchlíci jsou produktem jeho brutálního vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie! Vedení EU najednou dělá, že to neví! Že nevědí, jak ti nejhorší hrdlořezové z celého světa šli přes Turecko do Sýrie a  měli zbraně z Turecka! Hrdlořezové Erdogana zdevastovali valnou část země, zabili stovky tisíc nevinných lidí a milióny a milióny občanů Sýrie musely opustit svoje domovy a jsou z nich bezdomovci, pokud nebyli zavražděni! Komu jinému než Erdoganovi vděčí tito nevinní lidé za svoje černé, tragické osudy!?

Řekla tehdy jakákoliv evropská země Erdoganovi stop, co tam v Sýrii děláš? Nikoliv, každá ze zemí Evropy se předháněla, jak mu prodat zbraně a pokud možno co nejdráž a co nejvíc! A teď mu ještě dávají peníze na uprchlíky, které má on, Erdogan, na svědomí!

Fotografie :
– Makarov na známce SSR
– Ruská válečná loď Makarov projíždí Bospor
– Socha Kateřiny Veliké a turecká delegace
 – Putin a Erdogan