Je holka předsudečná prodejná?

Oldřich Lukáš
10. 3. 2020  Zvědavec
Když jsem se vloni poprvé setkal s pojmem předsudečná nenávist, nejprve jsem si myslel, že jde o chvályhodnou iniciativu pana Hamáčka, potažmo BIS, jak ochránit naši zemi před nenávistí těch, kteří ji chtějí zničit, stejně jako odvěké hodnoty a tradiční rodinu.


Jenže jsem záhy vytušil, že opak může být pravdou. A tak jsem napsal Vládě ČR, ministryni spravedlnosti a ministru vnitra, aby mi pomohli objasnit, co se vlastně za tímto pojmem skrývá.

Dozvěděl jsem se (odpovědi vlády, MV, MS), že extremismus ustupuje, a tak je nutno zavést jiný nástroj pro kvalifikaci nežádoucího konání. Jaký toť posun! V odpovědích jsem však nenašel nic, oč by se občan mohl spolehlivě opřít, aby se nestal obětí dvojího metru, který se na kategorii předsudečné nenávisti dá aplikovat naprosto jakkoliv.

Nedostal jsem odpověď ani na jedinou obecnou, natož pak konkrétní otázku. Dokonce ani na tu nejzásadnější: „Je předsudečnou nenávistí, nenávidím-li nenávist?“ Marně jsem také hledal vysvětlení, kdo a na základě jakého mandátu bude posuzovat, co je předsudečná nenávist a co jen varování před ohrožením.

Znamená to, že dotyční buď odpověď neznají, pak by ovšem měli tento pojem rychle vypustit ze svého slovníku. Nebo odpověď znají, ale nesmějí ji poskytnout. V takovém případě se nemohu zbavit podezření, že se může jednat o novodobé kladivo na čarodějnice. Přesněji – politickou zbraň hromadného ničení určenou k likvidaci vlastenecké fronty, tradiční rodiny, klasických hodnot a nejspíš i odpůrců války s Ruskem.

Nicméně z odpovědí lze vytušit, že obsah zprávy, která údajně šíří předsudečnou nenávist, není až tak podstatný, důležitá je prý motivace. Jinými slovy – není důležité, že říkáte čirou pravdu, ale že ta pravda může naštvat všechny oblehávané, keří pak přestanou milovat ty, kteří je obelhali!

Fráze uváděné v odpovědích může napasovat snad kdokoliv na cokoliv. V takovém pojetí můžete jakýkoliv projev názoru či jakékoliv šíření nepohodlné pravdy označit za rouhání a uvrhnout kohokoliv do klatby. A to už je jen kousíček od Goebbelsov finty „Obviňte lidi z toho, co děláte vy sami!“

Z uvedených důvodů jsem panu Hamáčkovi poslal ještě jeden dopis, kde mu podstatu problému znovu objasňuji a žádám ho, aby mi odpověděl alespoň na několik málo nejdůležitějších otázek. Až dosud jsem žádnou odpověď neobdržel.

Obávám se, že pro pravdu a spravedlnost znamená zavedení pojmu předsudečné nenávisti do praxe jediné: „Být či nebýt, to je to, oč tu běží!“ Možná nejen mně se v temných mlhách nad zpolitizovanou justicí vynořuje Orwellova ideopolicie, ráj šmíráků, špiclů a udavačů.

Ani netušíte, jak rád bych se tentokráte mýlil. Nemám však možnost si své názory nijak ověřit, když se od klíčových institucí státu nic konkrétního nedozvím. A tak mi nezbývá, než si udělat vlastní analýzu a podrobit ji svým zkušenostem a svědomí (v řeči sluníčkářů – konspirovat). Závěr si proto udělejte sami, podklady máte v odkazech. A nevzdávejte se ho, ani když bude mainstreamová propaganda dštít politické fekálie sebehorší.