Michaela Šojdrová: Otevřený vzkaz našemu nejvyššímu ústavnímu činiteli

29. 3. 2020 sojdrova
Pane prezidente,
Svým včerejším projevem, místo povzbuzení, jste nás opět rozdělil.
My, kteří platíme a sledujeme veřejnoprávní média, nechápeme proč dáváte přednost soukromé televizi. Česká televize i rozhlas v těchto dnech, více než kdy jindy, poskytují službu veřejnosti. Nicméně to byla jen forma, mnohem horší byl obsah Vašeho projevu.


Očekávala jsem, že vyzvete opozici ke spolupráci, ale vy jste ji poslal do kouta. Jako bychom nebyli zástupci občanů, jako by nám nešlo o společnou věc, jako by opoziční strany nepřicházely s konstruktivními návrhy! Z Vašich slov mě zkrátka mrazilo, protože mi připomněla včerejší projev ázerbajdžánského diktátora Aliyeva, který hovořil o opozici jako o páté koloně.

Máte tak krátkou paměť, že dokážete z původce nákazy udělat našeho zachránce? Copak naši lidé neposílali peníze a materiál zdarma do čínských měst, kde epidemie začala? Copak nám Čína zdravotnický materiál darovala a nebyl to obchod, který nás stál 1 miliardu? Jako by u nás nebyly firmy, které umí vyrobit respirátory.

Covid-19 se poprvé objevil v Číně a čínský režim svým jednáním a snahou celou věc ututlat podpořil šíření epidemie. Také nemohu souhlasit s tím, jak jste šmahem zkritizoval herce a kulturní pracovníky, novináře. Mnoho z nich je solidární a snaží se pomáhat.

Pane prezidente, než opět pozvednete svůj hlas, vzpomeňte na svá dávná moudrá slova, že „kritika opozice jsou rady zadarmo”. Odložte pro tuto dobu partikulární zájmy a pokuste se být lidský. Já věřím že koronavirus skutečně společně překonáme.

Pátek 20. 3. 2020