NASA vydala varování. Nová doba ledová? Počasí může letos bláznit – sluneční aktivita nejnižší za 200 let

Ze světa vyber redakce AC24
7. 3. 2020  AC24 
Vědci upozorňují, že nám hrozí nová doba ledová. Odborníci z NASA se domnívají, že v roce 2020 dojde k nejmasívnějšímu solárnímu minimu za posledních dvě stě let. (Foto: AMC)


Sluneční paprsky se na naši planetu nedostavují v potřebné intenzitě, hrozí proto dlouhá období zimy a chladného počasí. Znepokojivá zpráva se týká i potravin.

Profesorka Valentina Zharkova z Northumbria University uvedla, že průměrné zimní teploty by měly klesnout o jeden stupeň Celsia.

“Slunce pomalu přechází do období hibernace,” varuje.

Podle NASA naši planetu čeká masivní solární minimum. Ohroženi nebudou jen lidé, ale i potraviny na rostlinné bázi.

Na Zemi pronikne v brzké době mnohem méně teplých slunečních paprsků, než za posledních dvě stě let. Tento fenomén se nazývá velké solární minimum, ke kterému dochází pouze jednou za čtyři sta let. Většinou to nijak neohrožuje chod planety.

Podle Zharkova ale letošní solární minimum může způsobit velké škody. Obává se, že ledové zimy a vlhké léta potrvají až do roku 2053, kdy se obnoví sluneční aktivita.

“Snížení teploty bude mít za následek špatné počasí, vlhká a studená léta a chladné a mokré zimy,” domnívá se profesorka kinetiky a dynamiky v atmosféře “Je to jen začátek, v příštích 33 letech toho přijde víc.”


Poznámka redakce NR:
Profesorce Zharkové je vědeckými kruhy vyčítáno, že její původní vědecká práce se týkala pouze aktivity Slunce v oblasti slunečních skvrn, kde konstatovala značně sníženou aktivitu. V této zprávě nabyla žádná zmínka o klimatu. Až teprve po reakci tisku, který začal psát o globálním ochlazení předpovězeném prof. Zharkovou, ona sama další své veřejně publikované práce upravila a píše o klimatické změně směrem k “malé době ledové”, podobné té, která v Evropě byla zaznamenána v 17.století. Jak vidět, boj klimatologů a klimaalarmistů stále pokračuje a řadoví novináři se v oboru těžko vyznají. Je však jisté, že sluneční aktivita prochází cykly a Slunce jako největší externí zdroj energie přijímané naší planetou ovlivňuje klima Země o řádově silněji, než produkty lidské činnosti.