Odpověďmi na ekonomickou krizi jsou odpuštění dluhů a znárodnění

Paul Craig Roberts
25. 3. 2020 paulcraigroberts
Americké letecké společnosti přivedly sama sebe do krachu tím, že svůj inventář odkupovaly pro ředitele a členy jejich představenstev. Ti tedy bohatli, ale jejich společnosti chudly. Nu a když pak na příjmy leteckých společností dopadl koronavirus, vyslovil Kongres ochotu vypomoci jim částkou padesáti miliard dolarů. Ne, namísto toho, aby jim byla poskytnuta výpomoc, měly by být tyto společnosti znárodněny.


Ve zdravotní a ekonomické krizi, ve které se dnes nacházíme, bude vláda potřebovat veškerou podporu veřejnosti, která je možná. A vypomáhat těm, kteří si své problémy sami zavinili, se s její podporou rozhodně nesetká.

Jak jsem už psal dříve, pro mnohé je znárodnění sprosté slovo, ale v současnosti skutečně nabízí šanci opravit už desetiletí trvající hospodářské regulace a deregulace a tak ekonomice vrátit zásadu volné soutěže. Znárodněné banky příliš silné na to, aby mohly padnout, mohou být např. později rozděleny a jejich části prodány zpět do soukromých rukou. A banky komerční mohou zas být odděleny od bank investičních, čímž by se dnes tak koncentrovaná finanční moc dala zlomit.

Nyní, kdy už víme, že trh samy sebe regulovat neumí, máme šanci obnovit rozumnou finanční regulaci a vyžadovat od bank, aby peníze půjčovaly na účely výrobní a nikoli na financování a zachraňování podniků krachujících. Až dosud, a to už po hodně dlouhou dobu, americký finanční systém výrobní sféře americké ekonomiky rozhodně neslouží.

Zatímco s tím, jak se továrny zavírají a obyčejní Američané přicházejí o práci, lobbisté nákupních center žádají o garanci ve výši jednoho bilionu dolarů, hotelový průmysl natahuje ruku po 145 miliardách a Národní asociace výrobců požaduje 145 miliard. (ZDE)

V problému jsou i distributoři stravovací služby. Boeing žádá o 60 miliard a o podporu prosí i vlády jdnotlivých států. A třeba jen Konference starostů žádá 250 miliard.

Seznam je nekonečný.

A co je třeba učinit pro 40 procent Američanů, kteří dle studie o federálních rezervách nedokáží zvýšit svou finanční hotovost o 400 dolarů, aniž by přitom byli nuceni prodat kusy svého majetku? Jak se asi v průběhu této zdravotní krize bude léčit obrovské množství lidí, kteří nemají zdravotní pojištění? A odkud na stávající úkoly vezmou peníze nemocnice a vůbec všechny oddíly lekařské praxe?

Jediným řešením, aby účty mohly být zaplaceny, je zdravotní péči znárodnit. Nemůžeme nechat zástupy infikovaných lidí přežívat na ulicích pozorovat je, jak se dobývají k jídlu, kde se dá.

Jediným řešením pro ekonomiku tedy je obyčejným lidem odpustit dluhy a korporace znárodnit.Trump naznačil, že pomoc by postiženým mohla být poskytnuta ve formě majetkového podílu, který by pak v následné privatizaci a též poté, až se věci vrátí k normálu, bylo možno s istým ziskem prodat zpět státu.

Což by vlastně představovalo částené znárodnění.

Podle mého názoru je však mnohem lepší vyřešit záležitost tzv. jedním vrzem. Čili vše znárodnit, protože jedině znárodnění je lékem na koncenrace, regulace a deregulace.

Pandémie nám dala tvrdě na vědomí, že společnost, sestávající z jednotlivců starajicích se jen sami o sebe, není de facto žádnou společností. Společnost je sociální systém. A úspěšný sociální systém je ten, který své členy dokáže podporovat. Bez takovéhoto udržitelného systému je řešení nastávajících problémů nemyslitelné

Vytvořit udržitelnou společnost v USA vyžaduje zbavit se dogmatických způsobů myšlení. Jestliže se tedy se současnou zdravotní a ekonomickou krizí chceme vyrovnat, není pro nás jiné cesty, než začít myslet tvořivě.

Překlad: Lubomír Man