Podivuhodné vyprávění piráta Peksy

Ivan David
29. 3. 2020

Tohoto pirátského poslance EP jsem občas vídal na chodbě v Bruselu. Ve formálním společenském kontaktu byl zdvořilý, nenápadného zevnějšku. Dosud mě nic nevedlo ke snaze se o něj blíže zajímat. Teprve svým tvrzením, že nám laskavá EU chce poslat 32 miliard, což jsem prý chtěl zmařit, mě zaujal a jal jsem se trochu prozkoumávat jeho intelektuální obzor a formát osobnosti. Nejvíce jsem vytěžil z jeho nedávného rozhovoru poskytnutého Parlamentním listům. ZDE Tam se svěřil, že závidí Němcům Merkelovou a vlastně skoro všechno. Kancléřka Merkelová mimo jiné pozvala milióny muslimů do Německa a pak se o ně chtěla štědře rozdělit s okolními zeměmi. Je to také ona, která tvrdila, že poválečné vyhnání sudetských Němců, kteří z 95% podporovali Hitlera a rozbili Českosolovensko je neodůvodnitelné, a také čile spolupracuje s fašistou Erdoganem. To je jistě pro piráta Peksu hned několik důvodů k závisti. 

Může si snadno odpomoci a požádat v Německu o občanství. Nemůže to být těžší než dosáhnout v Německu změny pohlaví.
Zatímco má obecně v příčinných souvislostech záviděníhodné jasno, za skutečnost relativně příznivější epidemiologické situace v České republice prý vděčíme náhodě, protože epidemie přišla odjinud (??).
Jeho kritika premiéra Babiše prý „nesouvisí s politickým bojem“. Jistě by tedy veřejně pranýřoval i pirátského primátora Hřiba, ten je však zřejmě bezchybný. Soudí, že „krizový štáb“ byl zřízen zásluhou pirátů. 
Na otázku, zda je dobře, že v čele štábu stojí profesor Prymula a ne ministr Hamáček, odpověděl, že jde o vztah premiéra a ministra vnitra a „klukovské přetahování“ kdo bude před kamerou. Není jasné, jestli neporozuměl otázce, nebo odpověď odráží europoslancovy představy o fungování exekutivy.
Pan Mgr. Peksa se rovněž domnívá, že nám Číňané draze dodávají ochranné pomůcky, které v Evropě před tím levně skoupili. Na to kromě Peksy také dosud nikdo nepřišel. Sám to asi zkontroloval a zjistil, že dodány byly právě ony pomůcky, které zde Číňamé skoupili. Peksa také uvedl, že „dodavatelů je významně více, ale v českých médiích se mluví výhradně o Číně”. Je zajímavé, že nevyužil možnosti a neuvedl žádné jiné dodavatele, aby se tedy nemluvilo výhradně o Číně. 
To, že si „obyčejní lidé“ šíjí roušky je podle Peksy „velice smutné“, neboť ve fungujícím státu by to „dokázala zajistit vláda“. Dodává, „jsem rád, že se to děje“. Je tedy rád, že se děje něco velice smutného. Zvláštní.

Připomněl, že na ČVUT na 3D tiskárně vyrábějí vysoce kvalitní respirátor „takže je můžeme vyrábět z vlastních zdrojů“. Tím dokázal svůj smysl pro proporce, neboť 3D tiskárna je velmi nákladně zařízení a respirátorů se na ní dá vyrobit desítky za den. Je jich potřeba o několik řádů více. 3D tiskárny nejsou průmyslová velkovýroba.

Na otázku, zda nízká čísla nemocnosti jsou důkazem, že nařízení fungují, odpovídá Peksa, že se nevymykáme průměru. Vláda tedy „nedokázala zajistit“, ale „nevymykáme se průměru“. Patrně tím chce říci, že ani jiné vlády „nedokázaly zajistit“. Mají asi nedostatek pirátů.

Strukturu myšlení piráta Peksy naznačuje věta: „Co je, řekl bych, důležité, aby lidé karanténu dodržovali, protože v úvodní fázi epidemie skutečně hodně závisí na tom, kdo a kolik lidí se nakazí, protože jeden nakažený na začátku dělá velký rozdíl na konci.“

Podobně je to i s celou odpovědí na otázku: “Jak vládní činitelé veřejně vystupují v této krizi? Ať už premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman nebo profesor Prymula? Kdo má vaši důvěru?”

Odpověď: “Přiznám se, že jsem měl příležitost poslechnout si v originále proslov německé spolkové kancléřky, a upřímně se přiznám, že jsem Němcům velice záviděl, že v takové krizové situaci mají někoho, kdo projevuje elementární známky kompetence na rozdíl od většiny našich ústavních činitelů.” Tomu se říká odborně “tangenciální odpověď”, neboť přece jen vzdáleně souvisí s otázkou.

Dále germanofil Peksa tvrdí: „…kromě toho, že se jim daří držet ztráty na jejich území na velmi nízké úrovni, tak zároveň vyslali velké množství masek do Itálie a převzali část italských pacientů. Takže kromě toho, že zvládají situaci u sebe, ještě dokážou pomáhat ostatním.“

Měl by asi zkusit kalkulačku najít věrohodnější zdroj dat. Já vycházím z údajů Johns Hopkins University gisanddata, která uvádí k dnešnímu dni v Německu 482 obětí COVID-19 na 82,8 mil. obyvatel. To je 5,8 zemřelých na 1 mil. obyvatel. Česká republika eviduje 16 zemřelých na 10,6 mil. obyvatel, tedy 1,5 na mil. obyvatel. Německo, které Peksa pro jeho nízké ztráty obdivuje má 3,9x vyšší ztráty než Česká republika, kterou tepá pro nepřipravenost a neschopnost premiéra a ministrů. Každý den přibývá v Německu tolik nemocných, kolik jich Česká republika od začátku epidemie.

Je to trochu zvláštní intelektuální výkon u absolventa Mat-Fyz se specializací na dynamiku tekutin v porézních materiálech. Dá se však vysvětlit silou přesvědčení vítězící nad zdravým úsudkem. S takovými případy nesouladu úrovně formálního vzdělání a schopnosti úsudku mimo vlastní obor jsem se setkal mnohokrát. Patrně ho to kvalifikuje pro jeho funkci předsedy Evropské pirátské strany.

Moje asistentka sleduje denně německé zprávy, slýchá, že zdravotnictví se v Německu má podobné problémy jako v ČR a velké nemocnice konstatují zásoby zdravotnických prostředků na 7-10 dní, tedy podobně jako u nás. Významná pomoc Itálii je za těchto okolností krajně nepravděpodobná.

Pan poslanec EP Peksa si pochvaluje, že Německo má prý rezervy: „…mohou podpořit všechny členské státy eurozóny. Takže mají dobrou šanci to překonat dobře. A pevně doufám, že využijeme toho, že česká ekonomika do eurozóny vyváží, protože vzhledem k propadu, jaký zažíváme u koruny, nehodnotím naše perspektivy moc dobře.“
Je to zvláštní úvaha, protože „eurobondy“*) byly definitivně zamítnuty, takže chudší země dostanou půjčky za mnohem nevýhodnějších podmínek. Kromě toho jsme exportní ekonomika, a slabší měna podporuje export a ztěžuje import, což může zlepšovat podmínky pro soběstačnost. Německo, jak známo, podpořilo Řecko takovým způsobem, že se z toho Řekové hned tak nedostanou.