Vychcánci a stát

Radim Valenčík
27. 3. 2020     radimvalencik.pise
Včera jsem Radiožurnálu poslouchal, jak se někteří těší, že se budou podávat masové žaloby na stát za “ušlý zisk”. ODS v čele se Stanjurou za výběru “právních expertů” naši mediálním mainstreamem, kteří už se těší, jak budou zastupovat “hodné” podnikatele, proti “zlému” státu… V úvahách o tom, jak se bude “ušlý zisk” dokazovat ale ani slovo o tom, že by se mělo vyjít z toho, jaké daně kdo ze svého zisku zaplatil v minulém období, tak jak se o tom diskutuje v jiných zemích (i těch, které jsou nám dávány za vzor). A pochopitelně už vůbec nic o zaměstnancích, kteří přišli o mzdu, vždyť to jsou jen obyčejné “socky”. Tak jsem dal na FB:



Potěšil mě nejen velký počet lajků, komentářů a sdílení, ale to, že ze strany 99 % těch, co poznámku četli a reagovali na ni, bylo správně pochopeno, co mám na mysli. Rozhodně to nebylo proti poctivým živnostníkům a podnikatelům, ale proti těm, kteří jsou už nyní nadrženi, jak z těžké situace udělat džungli a co nejvíce se nabalíkovat. Nejvíce budou křičet ti, kteří žádné daně neplatili.

Já vím, vše je složitější. Někteří byli existenční nouzi a různými vychcánky dotlačeni například do “schwarzsystému”. Budou se muset hledat cesty, jak pomoci všem v nouzi. Přiměřeně. Ale z těch, co už nyní, když ještě nejsme z nejhoršího venku, šikují vychcánky k podrývání a vydírání státu, se mně dělá šoufl.

Pozn. red. I.D.: Zase se potvrdilo, jak se Klement Gottwald hluboce mýlil, když na žádostí o vyplacení náhrad po válce řekl: “Republika není dojná kráva.”

 Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/7688-vychcanci-a-stat.html