Katastrofa! Všímají si toho voliči? Brutální zneužití situace. Tady umírají lidé… Petr Žantovský je ve varu z toho, co vytahují na stůl Piráti

Docent Petr Žantovský

Petr Žantovský
11. 4. 2020   ParlametníListy
Nad mediálními výstupy dvou stran, které se v průzkumech přetahují o druhé místo v uctivé vzdálenosti za hnutím ANO, se v pravidelném přehledu zajímavostí týdne zamýšlí Petr Žantovský. Pirátská strana ho šokovala tím, že se snaží brutálně zneužít mimořádnou situaci a nabádá ke schválení manželství stejnopohlavních párů a přiznat jim možnost adoptovat děti. Občanští demokraté ho udivují tím, že se stávají stranou, která prosazuje myšlenky a způsoby prezentované řeporyjským starostou, jemuž jde přitom pouze o vlastní propagaci.

První dnešní zastavení se týká textu, u něhož člověk neví, jestli se má smát, nebo plakat. „To se mi u českých médií stává docela často. Tenhle text je z dílny Pirátské strany, která má velmi pilné tiskové oddělení, co produkuje denně pět i více tiskových zpráv, komentářů, ať už poslanců či jiných činovníků, prohlášení a výzev. Mají to dobře zvládnuté, domnívám se, že mají nejlepší tiskové oddělení z našich politických stran, protože o sobě dávají neustále vědět. Každý mediální výstup doprovázejí připomenutím, že piráti pracují, chcete se o tom dozvědět více a podobně. Je to profesionálně odváděná práce. Čas od času nebo spíše dosti často je to však práce s problematickým obsahem. To záleží pochopitelně na orientaci člověka, který se na to dívá, a to nejen politické, ale i jiné. Ve čtvrtek jsem si přečetl komentář pana poslance Lipavského, což je obzvlášť disponovaný poslanec, jehož iniciativy jsou vždy zaznamenání hodné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Lipavského komentář vydali piráti pod titulkem „Uzavřené hranice rozdělily registrované partnery. Prosíme vládu o nápravu“, a ten se zabývá tím, že máme uzavřené hranice. „Platí nějaké výjimky, třeba v případě spojení rodin a podobně. Problém je v tom, že řada homosexuálních či jinak atypických partnerství, nebo i registrovaných partnerství, nezapadá do téhle kolonky. A tak se stává, že jeden homosexuální partner je na jednom konci světa, druhý na jiném, třeba u nás, a nemohou se najednou setkat. Prostě proto, abych citoval z dvojfilmu s panem Werichem, že ‚elementálové nejsou tomuto setkání nakloněni‘, tedy v tomto případě koronavirus a přijatá opatření. To přimělo pana Lipavského k velmi bojovnému komentáři. Dokonce interpeloval pana premiéra Babiše a poprosil o nápravu usnesení vlády ze 6. dubna, kde jsou vyjmenované výjimky ze zákazu vstupu cizinců na území České republiky,“ upozorňuje mediální analytik.

Během pandemie jde o život, a piráti řeší sňatky homosexuálů

Pirátský poslanec v závěru svého vyjádření klade na stůl znovu otázku, kterou probírala Sněmovna na jaře minulého roku, a to je otázka manželství stejnopohlavních párů a jejich možnosti adoptovat děti. „Zatím jsme se tedy k manželství homosexuálů, leseb a jiných asi devětašedesáti pohlaví nedopracovali. Nu a pan Lipavský nás nabádá, abychom s tím honem rychle začali, protože to je strašná diskriminace, když se nemohou vzít před úřady nebo možná dokonce i před vyšší autoritou. Tím pádem jeden z nich je třeba na diskotéce na Ibize a druhý z nich v Praze, spíše v nějakém soukromém prostředí. No je to prostě ‚katastrofa‘ a této ‚katastrofě‘ věnuje Pirátská strana celostránkové vyjádření. Tak trošku si ťukám na čelo, jestli je to opravdu úplně nejpodstatnější, co bychom měli řešit v situaci, kdy denně odcházejí lidé za modrý obzor v důsledku koronavirové epidemie,“ poukazuje Petr Žantovský na to, jak mají piráti seřazené hodnoty.

Kroutí hlavou nad tím, že by se poslanci během pandemie zabývali rodinným postavením homosexuálů. „Je to normální? Všímají si toho voliči? Registrují vůbec tuto snahu velice brutálně zneužít té šílené situace k tomu, aby se prosazovala minoritní politická stanoviska nějakých drobných lobbistických skupin a naplňoval rétorický program Pirátské nebo jakékoli jiné strany, která by s čímkoli podobným přišla. Už jsem tu několikrát říkal, že mi přijde velice nemravné zneužívat této situace k nějakým partikulárním politickým zájmům. Minule jsem to demonstroval na různých výrocích pana Kalouska. Tak pan Kalousek je proti tomuhle ještě kabrňák, protože nad tímhle počínáním pirátů úplně ztrácím slova. Piráti se zcela odhalili a řekli tím, o co jim jde. Jen o to, aby na sebe upozornili, aby získali punc nekonformního hnutí a hlavně získali prvovoliče v jakýchkoli budoucích volbách. Je to nemravnost a mohli si to alespoň v této době odpustit,“ myslí si mediální odborník.

Starosta říká všechny blbosti jen proto, aby se o něm mluvilo

Inspirací pro druhé téma se stal rozhovor, který vedla Dominika Jeřábková se starostou Řeporyjí Pavlem Novotným a který pod titulkem „Koněv byl masový vrah. Řeporyje porazily Rusko ve válce, jeho reakce jsou nám lhostejné“ vyšel na serveru Forum24. „To je hodně velká suverenita. Kdo zná pana Novotného, tak ví nejen to, že je syn Petra Novotného a má tedy obrovský smysl pro marketink a sebeprezentaci, ale i to, že většina toho, co říká, je velice dobře promyšlena. Když ho už dlouhou dobu pozoruji, tak mám takový pocit, že by byl schopen se nechat namalovat na fialovo nebo na růžovo třeba od Davida Černého a nechat si naimplantovat na hlavu nějaké anténky, kdyby mu to mělo pomoci, aby se skamarádil třeba s Marťany nebo s někým takovým. Je to člověk, který dělá všechno pro to, aby na sebe upozornil. Nic jiného v tomto smyslu nedělá,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Dokonce si ani není jistý, že má neúspěšný kandidát na místopředsedu ODS nějaký politický názor. „Všechny ty blbosti, které vyslovuje na margo Ruska, našeho osvobození, Koněva, vlasovců a čehokoli dalšího, vnímám jenom jako fráze, které slouží jeho self promotion. I tím, že si o tom povídáme, mu děláme službu. To bych dost nerad, takže si uložím bobříka mlčení a …

(celý text najdete zde)