Opět vyděšená Mirka a jak národ zachrání umělce od smrti hladem

Naše paní Mirka

Růžena Chrastekova
2 4. 2020   VašeVěc
Jak polehoučku koronavir zatahuje oponu času, odkrývají se z té druhé strany některé věci nevídané, ale i očekávané a předvídatelné. Jsou lidé, kteří vpravdě pravdoucí doslova bojují s touto pandemií a to až tak, že padají únavou, vyčerpáním, bojují bez ustání o zdraví a životy jiných. Ohrožených více ale i méně, prostě pomáhají, seč jim ještě síly stačí. Bojují ale i jiní, úporně a s velkým nasazením, na poli politickém a i takovém tom soukromě finančním, prostě o své ohrožené peníze, prachy, vejvar, vatu.


Byť se to na první pohled zdá každému slušnému člověku naprosto nevhodné, nemorální až hnusné, jsou i tací, co dokáží i v této době nepěkně politikařit a zneužívat tento stav nouze, dobu nelehkou a přímo zdraví, životy ohrožující, pro své politické zájmy a draní se k moci tím, že zákeřně okopávající kotníky, podrážejí nohy těm vládnoucím, co se starají.

Věčně něčím vyděšená Mirka Němcová od dob, kdy její rodná strana již nevládne, si zase, opět našla hromádku, kterou s gustem, politickou chutí, rozmazává a patlá se v ní ve snaze zasmradit společnost, pomazat hlavy vládě co nejvíc to jenom jde. Nouze – nenouze, pandemie – nepandemie, Mirka jede svůj (marný už, nutno podotknout) boj o politické výsluní, děj se co děj. Pravda, hromádku našla, v této době, pro vládu náročné a hektické na práci od nevidím do nevidím, se chybička vloudila a nedomyšlenost jednoho ministra, který utrousil blbost v blbé době (jinak se i toto musí řešit, ale jinak a v jiné době), přilákal nejenom vyděšenou Mirku, ale i pár dalších kazi…, prostě kazisvětů. Aby se pošťourali, vynesli pár stupidních výroků, až začali šířit poplašné zprávy o tom, jak se tady likviduje demokracie.

Pokolikáté už a kvůlivá čemu všemu už! Přestává to být zajímavé, stává se z toho jenom takové přihlouplé poštěkávání. Mirka se ale bojí, je vyděšena. A ne ne, né z pandemie, koronaviru, to má zcela zjevně na háku, včetně všech těch lidí, kteří se s tím potýkají dnes a denně, kteří se snaží pomáhat ze všech sil a zajišťovat vše potřebné pro ochranu lidí, to jí nezajímá, ona si hraje své špinavé, pomlouvačné politické hrátky, nouzovou dobu sprostě využívá až zneužívá. Ostatně, není sama, její spolustraníci, namátkou Petřík Fialů, okolorovaný Stanjura i ten piskláček nedůstojný Vystrčil, z leknutí šéf Senátu, jedou s ní v jedné lajně. I jiní mocichtiví. Všechno zlé je pro ně dobré v jejich boji o moc. O morálce jim nikdy nikdo zřejmě nic neříkal a v sobě jí nemají ani za mák. 

https://www.parlamentnilisty.cz/…/Miroslava-Nemcova-ma-stra…

O morálce, sounáležitosti, empatii a elementární lidské slušnosti v této době lze také jen velmi těžko mluvit, vlastně vůbec, v souvislosti s posledním představením umělců, kteří si s erudicí a nepochybně dramatickým talentem vytvořili vpravdě parádní kus.

Lide obecný, mají pro nás inovativní, nevídané ještě, dílo. Dramaticky pojmenované – NIC. https://www.parlamentnilisty.cz/…/Dejte-klidne-i-pet-tisic-…

I za pět tisíc, bratru. Trubadúři této zhovadilosti jsou typicky zvláštní osoby divně až ovládanou Prahou, jejím Magistrátem, víc jak neschopný promátor Pirát Hřib a osoba Třeštíková jménem.

Tudíž máme možnost, my, lidé kultury pochtívající, zachránit od vyhynutí hlady naše umělce a stovky jejich divadel, v Praze především, pořízením si vstupenek na hit letošní dovadelní sezony, na NIC. Přímo geniální nápad, bezesporu.

Takže my, vy všichni, kteří jsou více či méně postiženi pandemií koronaviru, jakože jsme v tom opravdu všichni, zapomeňte na nějaká úsporná opatření, na to, že mnozí přicházejí o prostředky na obyčejnou existenci, šáhněte do ztenčujících se peněženek, do úspor, a kupujte si vstupenky na NIC. Přec nebudeme malicherní a lakomí, je třeba udržet umělcům jejich životní standard. Musíte uznat, že ty dovolené v Karibiku, na Floridě, Mauriciu, Maledivách a jiných pro ně jedině možných destinacích přec jenom něco stojí. A co by si počali, kdyby pak nemohli v bulvárech vycapovat ty kouzelné fotečky z těchto relaxů. Také výstavní vilky, o budování kterých se musí pochloubávat v různých Extra a Blesk plátcích, něco stojí, o tom žádná. A o toto vše je jistě nemůžeme připravit, ani ten stav nouze, ani koronavirus a už vůbec ne ten ďábel Babiš, který si to dle některých z nich, trpících syndromem Hrušínský, vymyslel.

Tak mne napadá, jestlipak by neměli naši drazí, doslova, umělci nějaký další nápad, třeba jak pomoct těm zaměstnancům zavřených fabrik, např. Škodovky. Ti taky nedostávají plnou mzdu a jak je vidět, ještě nějakou dobu dostávat nebudou. Ti si ale, obávám se, budou muset pomoct sami. Sáhnout do úspor, popřípadě jít někam na brigádu. A že těch možností je – sázet stromky do lesů, vykládat zboží v marketech, atd.

Jenom na závěr této úvahy o morálce opozičních politiků a umělců v této mimořádné době koronavirové – i jim budiž zachováno zdraví, to fyzické. Protože je nemorální někomu přát nemoc.

Ilustrace ateo.cz