Protiruská hysterie v souvislosti s Hřibem a Kolářem

Jiří Paroubek – bývalý předseda vlády

Jiří Paroubek
29. 4. 2020   VašeVěc

Minulý týden zveřejnil týdeník Respekt neuvěřitelnou a zcela absurdní informaci, že prý do Prahy přicestoval pracovník ruských zpravodajských služeb, vybavený jedem ricin. České zpravodajské služby vyhodnotily tuto informaci prý jako riziko pro Koláře a Hřiba. Kdyby to nebylo tak smutné, tak by to vzbudilo soucitný úsměv ve tváři každého soudného člověka s průměrnou inteligencí.


Včera jsem na jednom z televizních kanálů viděl americký film, mimochodem velmi dobře herecky obsazený, ve kterém jeden republikánský buržoa vysvětloval svým partnerům v diskusi u stolu velmi vážně, že 76% amerických černochů jsou vlastně agenti ruských komunistů … Je to podobný nesmysl jako ten s tím ricinem. Další nesmysly z úst onoho výstředního republikána ze zmíněného filmu jsem si, bohužel, nezapamatoval, a tak jimi nemohu obveselit čtenáře. Je dobře, že Respekt a pravděpodobně jedna z českých zpravodajských služeb, která podvrhla výše zmíněnou informaci, v Respektu neuvedla, že oba dva starostové měli být zlikvidováni české veřejnosti již velmi dobře známým jedem novičok. Bylo by to stylovější.

Prostě žijeme v poněkud absurdní realitě, kdy významná část české politické elity a zřejmě i zpravodajských služeb žije v naprostých bludech. Základní otázka pro každého selským rozumem a průměrnou inteligencí obdařeného člověka musí znít: Proč by, proboha, takovou pitomost Rusové dělali? Vždyť každý hlupák by pak ukázal na ně. Trochu mě mate, proč do této elitní skupiny, do tohoto tandemu Kolář, Hřib, nebyl zařazen také klaun – starosta z Řeporyjí. Ten přeci také mohl vzbudit za své připitomnělé protiruské výroky nevoli východní mocnosti…možná přímo Putina.

Nevím, možná, že ricin byl příliš drahý a finanční zdroje ruských zpravodajských služeb tak zůstaly omezeny jen na likvidaci dvou „nepřátel“. Starosta Kolář s vážnou tváří blábolí, že prý „necháme Rusko, aby si tu dělalo, co se mu zlíbí“… No, nevím, jsem sice jen bývalým premiérem, ale nevšiml jsem si, že by tady Rusko anebo jeho zpravodajské služby nějak „řádily“. A pokud má pan starosta Kolář nějaké důkazy o “řádění” Rusů, má se obrátit na policii, případně na české zpravodajské služby. Korunu všemu ovšem nasadil ministr zahraničí Petříček, který si předvolal ruského velvyslance, aby s ním řešil tuto bouři ve sklenici vody.

Zdá se, že ostatní vysocí ústavní činitelé zůstávají v klidu a to je dobře, neboť projevují soudnost. Pan ministr zahraničí zřejmě nemá právě excelentní poradce, protože jinak si celou věc s demarší ruského ambasadora nedovedu vysvětlit.

Stejně tak si myslím, že vynakládání peněz daňových poplatníků na policejní hlídání Hřiba a Koláře, představuje zcela vyhozené peněze do luftu. Chápu oba pány. Pro rusožroutskou a antikomunistickou část pražské veřejnosti, jejich údajné martýrství, může působit příznivě jako volební mucholapka. Já ale doufám, že Pražané dostanou rozum a podobné kreatury již na pražské radnice budou volit spíše do méně viditelných funkcí, v nichž vyvolají menší problémy. Pracovní výkon starosty Prahy 6, Koláře, si příliš neodvažuji hodnotit. Je pro mě prakticky neviditelný. Podle mě se vyžívá jen v antiruské rétorice.

No, a primátor Hřib, ten zatím za rok a půl „soustředěného úsilí“ ve své funkci neudělal v Praze nic podstatného. Snad jen to, že Praha snad vymění firmu, která půjčuje Pražanům koloběžky, za jinou firmy. Úžasný výkon. Momentální chaos v pražských ulicích v důsledku zřejmě zcela neplánovitě prováděných oprav je takový, že to vzbuzuje nejen můj podiv. Pan Hřib a jeho spoluviníci z pražské městské rady se patrně domnívali, že nouzový stav a omezené ekonomické aktivity v Praze potrvají až do Vánoc. Dnes je už ale pražská automobilová doprava téměř na stejné úrovni, jako byla v období před pandemií…

Jiří Paroubek