Turecko prodloužilo vojenskou službu a vojáci odesílají migranty na pobřeží

Ivan David
15. 4. 2020
V Turecku je v plném proudu příprava námořní invaze migrantů do Řecka. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu nařídil vyklizení internačních táborů pro migranty. Včera večer bylo armádou vyklizeno zatím 9 uprchlických táborů v různých částech země. Některé až na hranicích se Sýrií a Irákem. Vojáci migranty pomocí autobusů, které najala vláda, převážejí na pobřeží. Podle satelitních snímků armáda migranty sváží na turecké pobřeží na místa, odkud je to lodí blízko na řecké ostrovy.


Podle řeckého serveru pronew.gr jsou v přístavech a v letoviscích naproti řeckým ostrovům připraveny desítky tisíc migrantů.

Tentokrát je však situace ještě vážnější než před měsícem, kdy v řecké oblasti Evros probíhaly střety mezi řeckými pohraničníky a migranty snažícími se dostat do EU, které v pokusu o proražení blokády podporovala turecká armáda. Včera turecký ministr obrany Hulusi Akar (na prvním obrázku) na návrh generálního štábu rozhodl o prodloužení vojenské služby 53 tisíc vojáků v základní službě. Vojna byla končícím vycvičeným vojákům prodloužena zatím o měsíc. Další prodloužení může následovat. Turecké ministerstvo obrany to oficiálně zdůvodnilo potřebou chránit vojáky proti COVID-19. Návrh již schválil i turecký prezident Recep Erdogan, který je vrchním velitelem armády.

V Turecku bylo ke včerejšku oficiálně evidováno více než 60 tisíc nakažených koronavirem. Úřady oficiálně přiznávají asi 1.200 zemřelých na COVID-19. Situace je však podle lékařů pracujících v Turecku mnohem horší. Nemocnice jsou přeplněné a řadě infikovaných se nedostává péče. Počet nemocných je tedy zřejmě mnohonásobně větší. Infikována je i značná část migrantů, které autobusy pod dohledem armády sváží na pobřeží. Řecké tajné služby varují, že při spuštění námořní invaze mohou nakažení migranti působit jako biologická zbraň. Cílem jejich vyslání do Řecka může podle tamního ministerstva obrany být nakažení strážců hranic a civilního obyvatelstva. Řecku se zatím s pomocí karantény daří držet nízký počet nemocných. Podle úřední evidence bylo včera potvrzeno testováním 2.100 lidí. Z toho 100 jich zemřelo.

Přípravu námořní invaze migrantů zaznamenal i německý list Die Welt. Alfred Hackenberger ve svém článku dospěl k závěru, že Erdogan chce z EU vydírat ještě více peněz. Připomíná, že EU mu sazbu migračního výpalného letos již jednou zvýšila při březnovém pokusu o protlačení migrantů do Řecka pozemní cestou. Před měsícem dostalo Turecko přidáno 1,3 miliardy eur. V článku „Erdogan posílá tisíce migrantů opět do EU“ Die Welt připomíná hrozbu tureckého ministra vnitra Süleymana Soylu (na druhém obrázku), který po vyklizení pozic před řeckou řekou Evros pohrozil: „Až skončí epidemie korony, nezabráníme migrantům v návratu na turecko-řeckou hranici.“

„Epidemie zdaleka není u konce, ale zdá se, že ministr vnitra už svou hrozbu nyní provádí. Autobusy převáží migranty ke Středozemnímu moři, aby se mohli přeplavit na jeden z řeckých ostrovů. Turecko se nyní snaží vyvíjet tlak na EU na této nové trase.“, konstatuje Die Welt.“ I podle německého zpravodaje z místa je tento postup s ohledem na koronavirovou krizi vysoce nebezpečný.

Řekové jsou si nebezpečí dobře vědomi. V neděli Řecko posílilo lodě pobřežní stráže dalšími plavidly vojenského námořnictva. K pobřeží Turecka byla vyslána velká část vojenských lodí. Zatím se jim daří vracet zpět do Turecka všechny čluny, které se vypravily k řeckým ostrovům. Řekové je odmítají vpouštět do svých pobřežních vod s odůvodněním koronoavirové krize. Všichni námořníci však vědí, že tohle je teprve začátek. Něco jako průzkum.