Loď pro pokládání podmořského potrubí “Akademik Čerskij” zakotvila poblíž německého Mukranu

10. 5. 2020 vesti
Loď pro pokládání podmořského potrubí “Akademik Čerskij” zakotvila poblíž přístavu Mukran v Německu 9. května, v den vítězství, oznamuje TASS s odkazem na údaje portálů pro sledování lodí. V přístavu Mukran je logistický terminál projektu výstavby plynovodu Severní proud 2. Je zde také vlečná nákladní loď pro ukládání potrubí “Fortuna” ruské akciové společnosti”MRTS”. 


Dříve ministr energetiky RF Alexandr Novak uváděl loď “Akademik Čerskij” jako možnou variantu pro dobudování severního plynovodu. Vlečná nákladní loď byla také mezi pretendenty na účast v dokončení projektu. Nicméně se zdůrazňovalo, že neodpovídá technickým podmínkám, předloženým pro práce ve výsostných vodách Dánska (podle zákonů této země musí být takové lodě vybaveny systémem dynamického polohování)…

… Severní proud 2″ předpokládá výstavbu dvou větví plynovodu o celkovém výkonu 55 miliard kubíků ročně od pobřeží Ruska přes Baltské moře do Německa. V současné době je plynovod vybudován z 93%.

V předvečer velvyslanec SRN v Moskvě Géza Andreas von Geyr sdělil novinářům, že vyhlídky na realizaci projektu “vypadají velmi nadějně”. A samotný projekt napomůže upevnění energetické bezpečnosti Německa a jiných evropských států.

V tomto se mínění SRN neshodlo s míněním USA, i když obvykle v mnoha otázkách mezinárodní politiky zaujímá stejnou pozici jako Amerika. Nicméně v dané otázce Německo vystoupilo proti exteritoriálním sankcím.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová