Yle: Finové raději obětují stíhačky, aby zachránili ekonomiku!

Finský F18 Hornet startuje

-kou-
25. 5. 2020  Yle, česky PrvníZprávy
Obyvatelé Finska se domnívají, že proti hospodářské krizi způsobené pandemií koronaviru by se mělo bojovat spíše pomocí pobídkových opatření, než snižováním rozpočtů.


Navíc, jak uvádí deník Yle s odkazem na nový průzkum, více než polovina Finů vybízí k odložení programu na pořízení nových stíhaček, což podle některých odhadů bude stát státní rozpočet 10 miliard eur.

Obyvatelé Finska se domnívají, že s krizí v ekonomice země, která byla způsobena pandemií koronaviru, by se mělo bojovat spíše revitalizací ekonomiky než snižováním rozpočtů, píše Yle s citací dat z nového průzkumu.

Většina respondentů považuje stimulaci ekonomiky za nejlepší možnost, a to i v případě prudkého nárůstu zátěže státního dluhu.

Foreign Policy: Švédsku a Finsku žádná ruská invaze nehrozí!

Finové nejčastěji navrhli ušetřit peníze tím, že se odloží pořízení nových bitevníků pro letectvo země. Vyslovilo se tak 57% respondentů. Druhé místo (51%) obsadilo odložením reformy vzdělávacího systému, který předpokládá prodloužení doby povinného vzdělávání, a třetí – snížení finančních prostředků přidělených na pomoc rozvojovým zemím (49%).

Podle různých odhadů bude pořízení nových stíhaček stát Finsko 10 miliard eur.

Postoj obyvatel Finska ohledně stíhaček a obnovy ekonomiky je pozoruhodný už tím, že zde existuje nejen těžká historie vztahů s Ruskem, ale také neustálá propaganda ohledně údajné ruské “agrese”, doprovázená debatou o vstupu do NATO. V konfrontaci se důsledky koronaviru (či spíše opatření na jeho omezení) na ekonomiku to vyvolává u Finů spíše pragmatické racionální úvahy, kdy očividně nepodléhají masivní propagandě.