Haftar jedná o vojenské pomoci s Izraelem

Na fotografii demonstranta Chalífa Haftar

Ivan David
17. 6. 2020   VašeVěc


Nevídané věci se nyní dějí na Blízkém východě. Izrael navštívil emisar velitele Libyjské národní armády (LNA) maršála Chalífy Haftara. A na jen tak ledajaký. Jej jím místopředseda dočasné vlády té části (většiny území) Libye, kterou ovládá Haftarova armáda, Abdullah Salam al-Badri.



Zvláštní na této cestě jsou hned dvě věci. Libye a Izrael mezi sebou nemají žádné diplomatické vztahy. V dobách bývalého prezidenta Muammara Kaddáfího Libye vždy v izraelsko-palestinském konfliktu podporovala Palestince. Nyní vysoký civilní představitel Libye z pověření nejvyššího vojenského velitele jedná s Izraelem o vojenské pomoci proti turecké invazi do Libye.

Při jednání s izraelskou vládou pronesl pozoruhodné věty, které si neodpustím citovat: „Máme společný zájem: Erdogan je terorista. Oba jsme na stejné straně, bylo by hloupé to ignorovat.“, řekl al-Badrí při jednání, která se uskutečnila v Jeruzalémě. V různých webech specializovaných na vojenství se podle libanonské agentury Al-Masdar už v minulosti objevovaly zprávy, podle nichž měly izraelské zbrojní firmy tajně dodávat zbraně Haftarově armádě. Některé z nich hovořily i o údajné pomoci izraelských vojenských instruktorů s výcvikem Haftarových vojáků.

Zbrojní dodávky nejsou to jediné, kvůli čemu al-Badrí letěl na historickou návštěvu Izraele. Jednalo se i o zapojení Izraele do Fóra pro zemní plyn ve východním Středomoří. Jde o dohodu o námořní spolupráci mezi Řeckem, Kyprem, Egyptem a Libanonem, jejímž cílem je zabránit Turecku, aby se zmocnilo podmořských ložisek, která podle mezinárodního práva patří účastnickým zemím.

Vyslání al-Badrího ukazuje na velkou důležitost, kterou Haftarova strana zapojení Izraele do Fóra přisuzuje. Západ doposud Haftarovu skupinu diplomaticky neuznává. Jako o legální vládě západní média často hovoří o „vládě národní shody“ (GNA), jejímž jménem mluví Faís a-Sarrádž. Přestože nikdy neprošel volbami a premiérem se prohlásil sám v exilu v Tunisu.