Inspirovali se Poláci u Turků, kterak utábořit své vojáky na cizím území?

Ivan David
9. 6. 2020
 A naše ministerstvo zahraničí v tom nevidí problém? Navazuje snad Polsko na neblahou historii před 2. světovou válkou?


Citace z fb, včetně komentáře: Co se to děje na naší hranici?
“Jde o prostor Pelhřimovy na Osoblažsku. Před rokem 1742 šlo o jednu obec jménem Pilgersdorf. Tu “polskou” (tehdy pruskou) část prosrala Marie Terezie.
Dnes je na polské straně za říčkou Hrozová obec Pielgrzymów. Prostor Pelhřimovy (zaniklá obec se zachovaným kostelem a kaplí) je na české straně. A o tento prostor se jedná. Konkrétně o cestu k Panské kapli. Zpráva regionálního Deníku z 6. června tohoto roku:

„Nejdřív polští vojáci střežili uzavřené hranice jen z polského břehu, ale pak se z polských Pielgrzymów přesunuli přes most do českých Pelhřimov. Na českém břehu si zřídili checkpoint s ohništěm přímo před kaplí. Pak českým občanům zakázali vstup.“

Tohle je dost nehorázná věc sama o sobě. Člověk by čekal, že se do věci vloží naše ministerstvo zahraničí.
A to se taky stalo – a na první pohled (ale jen na ten první pohled) se zdá, že už je vše ok:
“Situaci v Pelhřimovech už s Varšavou řešilo ministerstvo zahraničí i  ministerstvo vnitra. ‘Došlo k nedorozumění na polské straně, kaple je již přístupná,’ konstatovala Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.'”
Jenže pak sdělení pokračuje – a tady zůstává rozum stát:
“Pelhřimovská kaple je sice na požádání přístupná, ale dál zůstává součástí checkpointu polské armády. Polští vojáci se samopaly dál rozhodují například o tom, co se v okolí kaple smí fotit a co ne.”

No mám tomu rozumět tak, že naše ministerstvo zahraničí bez protestu akceptovalo pohyb polských ozbrojených sil na našem území? Co je tohle za lumpárnu, se ptám?!”

https://www.denik.cz/regiony/polska-armada-zakazala-pristup-k-ceske-kaplicce-20200606.html?fbclid=IwAR3mB5cOLFW7ZaGb9K8JdXZgCrcBXrceTF78I6319qvc-t0z9SP8wlpyavE