Le Figaro: Za Trumpa se Amerika zhroutí jak před 30 lety Sovětský svaz!

Ilustrační foto

-kou-
16. 6. 2020 
 LeFigaro a  PrvníZprávy

Více než 30 let po pádu sovětského systému čelí Spojené státy stejnému osudu, píše publicista Le Figaro Nicolas Baverez.


Podle autora je na vině „sebevražedná“ politika Donalda Trumpa, která podporuje rozkol v zemi a vrhá ji do atmosféry občanské války. Aby se zabránilo katastrofě, další prioritou amerických úřadů by měl být slogan „obnovit americké státy do jejich bývalé jednoty“, je si jistý novinář.

Jestliže bylo v roce 1953 odsouzení amerického „vzteku“ Jean-Paulem Sartrem „tragickou politickou chybou“, je v roce 2020 jasné, že vztek „roztrhne“ Spojené státy a dokončí proces ztráty jejich vedení, píše publicista Le Figaro Nicolas Bavre.

„Více než 30 let po rozpadu sovětského systému stojí také Spojené státy před rizikem zhroucení,” varuje autor. To podle jeho názoru potvrzuje správnost Tocquevillea, který tvrdil, že demokracie hynou ne ani tak kvůli vojenským porážkám, jako kvůli skutečnosti, že jejich struktury jsou poškozeny demagogy, a kdy populace pod vlivem individualismu ztrácí svou občanskou identitu.

Jak autor zdůrazňuje, dnešní Amerika zažívá současně čtyři krize. Epidemie Covid-19 se změnila v sanitární přístav Pearl Harbor, který zabil asi 110 tisíc lidí. To vedlo k recesi historických rozměrů, kdy se za 3 měsíce nezaměstnanost postihla 45 milionů lidí a předpokládá se, že HDP v roce 2020 klesne o 6,5%. Vražda George Floyda policií v Minneapolisu vyvolala v amerických městech rasové nepokoje a rabování, připomínající protesty z roku 1968 po atentátu na Martina Luthera Kinga. Nakonec populismus Donalda Trumpa se svými plány uchýlit se k zákonu o potlačování povstání z roku 1807 a svěřit obnovení pořádku v zemi armády, na rozdíl od základů právního státu a námitek vojenského vedení, vrhá Spojené státy do chaosu.

Strategií amerického prezidenta je rozdělit Ameriku, ponořit ji do atmosféry občanské války a udržet nepokoje v naději na znovuzvolení, i přes děsivé výsledky, je přesvědčen novinář. Katastrofa v sektoru zdravotnictví navíc bezohledně odhalila strukturální neduhy, které podkopávají Spojené státy, a nezodpovědnost Donalda Trumpa, jehož hospodářská politika, která se zaměřuje výhradně na finanční trhy, nafoukla do krajnosti ekonomiku v podobě „bublin“. Tato politika byla charakterizována neobvyklým růstem americké burzy cenných papírů od poloviny března o 40%, a to i přesto, že nebylo od 30. let tak vysoké riziko „Velké deprese“, a míra nezaměstnanosti vzrostla z 3,3% na téměř 20%.

Ve Spojených státech předpovídají kolaps dolaru v roce 2021

Radikální rozhodnutí a názory vedoucího Bílého domu urychlují proces rozpadu amerického národa, který je dnes spojen pouze strachem a nenávistí, věří Baverez. Autor se domnívá, že nárůst násilí, úmrtí střelnými zbraněmi, užívání drog, rozšířený rasismus a skrytá segregace afroamerické populace nemohly pomoci, otevřely „otevřenou ránu“ minulosti otroctví. Přes skutečnost, že černoši představují 13,4% americké populace, činí 24% z 1 098 lidí zabitých policií v roce 2019 a 33% všech vězňů v zemi. Míra nezaměstnanosti v této skupině je dvakrát vyšší než u zbytku populace a průměrný příjem je o 42% nižší než u bílých.

„Nakonec Donald Trump projevuje pohrdání ústavou a právním státem, vzděláním a vědou, respektováním lidských práv, což podkopává základy americké demokracie a ustupuje od odkazu zakladatelů,”
 tvrdí pozorovatel. Podle něj obcházením Kongresu, tlakem na justici, Fed či armádu, hlava Bílého domu ničí systém kontrol a rovnováhy.

Nicméně, přes chaotické řešení krize v oblasti zdravotnictví a ekonomiky, Trump ještě neprohrál volební závod 2020, zejména kvůli slabosti svého oponenta kandidáta Joe Biden, míní autor. Ale bez ohledu na to, zda Trump vyhraje nebo prohraje, jeho vláda „opustí Ameriku v troskách“ – s rozkolem ve společnosti, který nebyl tak velký od občanské války, a který zmizel ze světové scény poprvé od roku 1945 uprostřed velké krize.

I když Trumpova obvinění z nadměrných ambicí totalitně-kapitalistického Pekingu byla oprávněná, jeho strategie vstupu do nové studené války v době, kdy byl národ rozdělen, a bez tradičních evropských a asijských spojenců, byla  „sebevražedná“ – což je zcela v rozporu s rozhodnutím Harryho Trumana o odporu Stalinovi, který vedl ke zhroucení sovětského systému v roce 1989, tvrdí autor článku.

První podmínkou existence mocnosti je národní jednota, poukazuje Baverez. Podle něj by v roce 2020 neměla být prioritou USA snaha „obnovit Ameriku do její původní velikosti“, ale „obnovit americkou původní jednotu“, uzavírá novinář.