Rusko, Čína a Německo odsunuly USA do pozadí

Anton Orlovský
6. 6. 2020 
вперёдроссия 
Americký list The Wall Street Journal se domnívá, že USA nyní ani nemají kdy bojovat s Čínou a Ruskem, protože se nahromadilo příliš mnoho vlastních problémů. Přece ekonomická krize, vyvolaná pandemií, udeřila na těžbu břidlicové ropy. Jak se říká, “nejsou úvěry – nejsou nové vrty”. Zdravotnictví rovněž předvedlo své selhání. Plus ke všemu rasová nerovnost, která vyústila do hromadných protestů, ukázala celému světu zranitelnost USA.

Noviny předpokládají, že německá kancléřka Angela Merkelová se odvrátila od Západu směrem k Evropské unii.

“Němci podle všeho usoudili, že nic nezískají pokusy spolupracovat s Trumpem, ale když jej budou ignorovat, tak skoro nic neztratí”, píše The Wall Street Journal.

Důvodem posloužilo nedávné odmítnutí hlavy SRN jet na summit G7, který je z června přesunut na září. Kromě toho ministr zahraničí SRN podpořil protestujicí v USA, čímž přilil olej do ohně k nepokojům v zemi.

Kromě německo-amerických vztahů jsou americká média znepokojena chováním Pekingu a Moskvy. V The Wall Street Journal jsou přesvědčeni, že Kreml začal aktivněji působit v Libyi, v zemi, kde Americe nezůstal prakticky žádný vliv. Washingtonu nevyhovuje, jak Rusko aktivně osvojuje Arktidu a rozvíjí Severní mořskou cestu, zaplňuje Evropu a Asii svým LPG, zabírá smlouvy na ropu ve Venezuele – “zadním dvorku USA”.

K ČLR mají zvláštní výhrady. Jak píše The Wall Street Journal, “Peking předkládá nové územní požadavky ve sporných hraničních oblastech a čínská vojska se zakopávají na indické straně linie rozhraničení armád obou států”.

Stručně řečeno, USA jsou zcela paralyzovány kvůli tomu, že na pozadí protestů a pandemie je Bílý dům nucen odstupovat od řešení globálních otázek.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová