Rusko zavrčelo: Jsme připraveni sestřelovat americké bombardéry!

Americký strategický bombardér B-1B

-kou-
5. 6. 2020  Lenta.ru a PrvníZprávy
Ruské vojenské velení dalo jasně najevo, že nebude trpět jakékoliv narušení hranice státu americkými letadly.


Šéf hlavního velení generálního štábu ozbrojených sil Sergej Rudskoj hovořil o připravenosti systémů protivzdušné obrany sestřelovat strategické bombardéry B-1B amerických leteckých sil, které 29. května letěly poblíž ruských hranic, uvedla „Lenta.ru“.

Rudskoj poznamenal, že Rusko pečlivě sleduje všechny lety amerických „strategických letounů“. Podle něj byly 29. května výpočty protivzdušné obrany, když se přiblížily americké letouny, také připraveny k okamžitému použití.

Upozornil, že pokud v dubnu 2020 byl zaznamenán pouze jeden let strategických bombardérů poblíž Kamčatky, pak v květnu – již pět. Je známo, že americká letadla se blížila k hranici Kaliningradské oblasti na vzdálenost až deseti kilometrů.

Demonstrace síly: Americký bombardér letěl poblíž hranic Ruska a Číny

Generální štáb zároveň poznamenal, že Moskva je připravena uzavřít dohodu s NATO o minimálních vzdálenostech pro přibližování se k vojenským letadlům. Vyzval alianci, aby používala na Baltu transpordéry k identifikaci.

Ruské ministerstvo obrany vydalo 29. května videozáznam o zachycení bombardérů amerických leteckých sil B-1B. Byly objeveny nad neutrálními vodami Černého a Baltského moře. Ruské stíhačky se přiblížily k americkým letadlům, které se poté odvrátili od ruské hranice.

Ministerstvo obrany uvedlo, že k tomu se zvedly do vzduch stíhačky Su-27P a Su-30SM z jednotek protivzdušné obrany jižní vojenské oblasti. Současně vojenské oddělení konstatovalo, že let byl v přísném souladu s mezinárodními pravidly pro využívání vzdušného prostoru. Nicméně poukázali, že americká rozvědka se v oblasti Středozemního moře chová „agresivně“.