Díky Spojeným státům za sankce: vývoz potravin z Ruska trhá rekordy

Vyhledávaný ruský “ementál”

Janinna 

31. 7. 2020  Pokec24YandexZen


Díky Spojeným státům za sankce: vývoz potravin z Ruska překonává všechny rekordy. Nejvíce Rusko „krmí“ země SNS.


Většina Rusů si stále pamatuje „pohádky národů SSSR“ o tom, jak „krmily“ Rusko. A to všichni.

A když začal rozpad země, hlavním sloganem bylo, že v Pobaltí, na Ukrajině, na Kavkaze – konečně přestaneme krmit Rusy! … Teď teprve budeme žít nezávisle a budeme prosperovat, ne jako dříve v tom „vězení národů“ (myšleno v SSSR). Někdo se začal přirovnávat k Německu, někdo slíbil, že ze sebe vytvoří „nové Švýcarsko“, někdo jen mluvil o „mléčných řekách“, které vzniknou v jejich malé, ale svobodné republice.

Jen v Rusku nic neříkali a nic neslibovali.

V roce 2014 Spojené státy, západní země a další Evropané uvalili na Rusko sankce za to, že si vrátilo zpět to, co z něho kdysi bylo ukradeno – Krym, a již v lednu 2015 prezident Obama oznámil celému světu, že ruská ekonomika je „roztrhaná na kousky.“

Ano, je pravda, že po uvalených sankcích to nebylo snadné a Rusko muselo okamžitě zvýšit vlastní objemy výroby, vyvinout nové zpracování, rozšířit sortiment zboží, a tím zvýšit potravinovou bezpečnost země.

Nyní však uplynulo dalších pět let. A co máme za první polovinu roku 2020?
Vývoz mléka a mléčných výrobků se oproti roku 2014 ztrojnásobil a o 26% se zvýšil ve srovnání s předchozím rokem díky rekordním výnosům mléka v zemi. Hlavními kupujícími jsou země SNS a Ukrajina.

Vývoz cukru – Rusko poprvé v historii vstoupilo do první desítky vývozců na světě (7. místo), překonalo dokonce i Kubu. Exportní růst ve srovnání s loňským rokem je čtyřnásobný. Rusko vyváží významný podíl cukru do bývalých sovětských republik ve střední Asii.

Vývoz masa – ve srovnání s loňským rokem vzrostl 2,2krát, hlavně kvůli vstupu na čínský trh.
Mimochodem, Ukrajina se umístila na druhém místě, pokud jde o nákup masa z Ruska, vlastního masa prostě nemají dost…. jedí ruskou slaninu a neudusí se!

Vývoz obilí – za poslední 4 roky se Rusko s jistotou umístilo na prvním místě na světě, daleko předčilo jak Evropskou unii, tak Spojené státy i nešťastnou sousedku Ukrajinu, která má do „velké agrární země“, tak daleko jako „Záporožec“ k „Mercedesu“.

Pokud byl SSSR v 70. letech největším dovozcem obilí na světě, pak je Rusko největším vývozcem obilí na světě. To je ekonomika. A obilí, které je základem celého zemědělství, dává podnět všem ostatním oblastem, zejména při zpracování.

Mimochodem, na Ukrajině v první polovině letošního roku se objem zemědělské produkce snížil o 19%. 


Obecně platí, že v posledních letech Ukrajina systematicky uskutečňuje u „agresora“ hromadné nákupy mléčných výrobků, masa, zeleniny a brambor.

Díky Spojeným státům za sankce!