Kdybychom kdysi převzali čínský ekonomický model, byli bychom za vodou…

Jiří Vyvadil

Jiří Vyvadil
16. 7. 2020 VašeVěc
Po úmrtí Miloše Jakeše začaly diskuze ohledně jeho jména a opět se objevil termín totality či diktatury… Přitom podstata je někde úplně jinde.


No, jestli něco zásadně vyčítám českým a vlastně východoevropským komunistům, pak je to fakt mechanického sledování sovětského ekonomického modelu, direktivního plánovitého řízení až do posledního šroubku s podvázáním soukromé iniciativy.

Když v roce 1989 se Češi rozhodli pro změnu kurzu, nad hlavami manifestantů před budovou Melantricha na Václavském náměstí se vznášela jistě zčásti idealizovaná, nicméně přesto značně realistická vzpomínka na úspěšnou kapitalistickou 1. republiku. Nic jiného logicky lidi nenapadlo. Komunistická Čína, která po ukončení koronavirového roku zcela nezadržitelně zaujímá hospodářsky, ale i v trendech nejrychleji se rozvíjející model řízení, podporovaný a využívaný většinou společností. Komunistický model kapitalismu zajišťuje všelidovou podporu systému. Momentálně masový a obnovený zájem drobných „komunistických“ Číňanů v účasti v burzovním systému je možná nejlepším dokladem, jak to v Číně funguje. Teď jsou hranice uzavřeny, ale tisíce mladých Číňanů studovalo v USA či jinde na Západě a i pražská Pařížská třída a pražské hotely možná nejvíce žily z čínských turistů, stejně jako například Český Krumlov… Zatímco Čína už na konci tohoto roku by měla mít nárůst cca 3,7 % HDP, náš Západ, kam bohužel patříme, bude soutěžit v -7 až -10%.

A to je ten problém. Kdyby ekonomická úroveň za našeho komunistického režimu směřovala, jako po dlouhá desetiletí k původně 10% růstu HDP ročně a později „ hrozných“ 7 % HDP, nikdy by nemusel nastat rok 1989.

Mimochodem v roce 1989, nám Čína vysílala laso, podporovala nás po okupaci vojsk Varšavské smlouvy. Maně si vzpomínám, že sem i dorazili i nějaké delegace. Chtěli spolupráci, pro naše přední komunisty představovali nezodpovědnou ekonomickou kapitalistickou cestu.

Velká škoda. Rusko mám skutečně rád, ale ekonomiku neumí dát. Jelcin byl totálně úděsný, ale i Putinovi se nedaří. Je to z vojensko – politického hlediska, při minimálních nákladech možná největší světový hráč a i Čína Rusko potřebuje, ale 6 % růstu HDP jako bude mít Čína v příštím roce mít prostě nebude.

Mladí Číňané jsou hrdí na svou zemi a právem. Ne že by nemysleli. Naopak mnozí z nich se domnívali, že USA zvládnou koronavirus mávnutím ruky. A nastalo jejich hořké zklamání, že vlastně se ten jejich režim opět i v této oblasti mnohonásobně osvědčil a od USA se odvrátili.

Proč to píši? Současná vláda dělá obdobnou chybu jako kdysi ten Jakešovský režim. Ten odmítal Západ, budiž, ale možná ještě více ekonomický model Číny.

No, když už jsme přilezli k Západu v situaci, že Západ má své nejlepší roky za sebou, je idiotismus nehledat všechny možné cesty na propojení ekonomiky s Čínou. Jsme samozřejmě pozadu, jsme na rozdíl od Číny svázáni deseti tisícemi hloupých a omezujících restrikcí EU, které bohužel to hlavní pozitivní, tj. jednotný a otevřený trh silně snižují.

Jestli dnes má být nějaké poučení z Jakeše pro naši zemi, pak asi ve dvojím měřítku. Objektivně naše účast v EU a NATO nás v podstatě činí omezeně vydíratelnými z hlediska mimospojeneckých subjektů.

Ale na druhé straně, mysleme. EU se nějak touto krizí přepotácí, i když zemím typu Itálie, Francie či Španělska stejně ty miliardy nepomohou. Klíčem je převzetí těch modelů Číny, které povedou k masivnímu nárůstu HDP, efektivnímu a rychlému dobudování infrastruktury a rychlejšímu růstu životní úrovně.

Kulturně klidně dál sledujme Netfix, dokud nám nevyškrtnou pro rasismus můj oblíbený seriál Blacklist, dívejme se na HBO a sledujme i jejich šílenosti s bojem proti systémovému rasismu. Nemusíme vidět jediný čínský film, nemusíme ani Čínu navštívit.

Ale buďme na rozdíl od Jakešů otevření těm směrům, které Česku pomohou.

Proboha alespoň v něčem buďme originální.