M. Minář a B. Roll – novodobí politruci. Nebo feldkuráti?

Jiří Vaško 

Jiří Vaško
8. 7. 2020

Stejně jako jejich předchůdci svolávají lid na různá shromáždění, kde mu káží pravdy svých „bohů“ a v jejich jménu je přesvědčují táhnout do boje. Dnes – v souladu s dobou a módními trendy – do boje s Andrejem Babišem a jeho vládou, s Milošem Zemanem a jeho snahami o objektivnější zahraniční politiku země nebo s komunisty, kteří už pradávno nejsou co bývali, nekoušou a někteří jsou dnes i dost staří. To se to těm mladíkům proti komunistům bojuje….

Nynější politruci se navíc pasují se do role „arbitrů elegance“, tj. rozhodčích udávajících trend ve věcech módy, v tomto případě politické. Ale jsou tito aktivisté Milionu chvilek opravdu ti praví k hlásání pravdy, a soudy, které vynášejí, jsou opravdu spravedlivé?

Například Mikuláš Minář je podle místa narození nedostudované vodňanské kuře, kterému narostl zobáček a ještě ne zcela opeřené na své okolí kdáká a kdáká, i když mnohému z podstaty toho, co kdáká, zřejmě sám ještě moc nerozumí. Snaží se však být přesvědčivý, říká naučené fráze, a líbí se mu, když mu fandí mj. Česká televize, zejména mladí lidé mu tleskají a skandují naučená, často nenávistná hesla.

Ve své povýšenosti pak se svým kolegou Benjaminem Rollem obchází i sekretariáty opozičních politických stran a také v některých svých vyjádřeních v médiích jim tito mladíci radí a někdy i diktují, co mají dělat. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči – i ve smyslu těchto stran, které je také podporují, ale zároveň se bojí toho, co z nich i ony dělají.

Velký anglický filozof a státník Francis Bacon (1561-1626) kdysi pravil: „Mladí lidé se hodí spíše k tomu, aby vynalézali než aby soudili“. I u nás je velmi mnoho mladých lidí, kteří jsou ne se vším spokojeni, ale kteří především studují, pracují a vynalézají. V současné době je však i móda pomlouvat, šířit nenávist, soudit i na základě pouhých předsudků a rozdělovat společnost. Jen nesoudit sami sebe, že…

Jeden z příkladů. Často se vykřikuje, že A. Babiš je zloděj. Je jisté, že i on má nemalé „máslo na hlavě“ z dob privatizace, kdy jako tvrdý podnikatel využil tehdejších možností a vytvořil mj. firmu Agrofert. Ale zatímco mj. ODS často ve spolupráci s ČSSD v oněch temných dobách rozkradly nebo pomohly rozkrást co se dalo a Václav Klaus st. zloděje ještě omilostnil, A. Babiš podniká v Česku. Dává práci lidem, platí daně v Česku a jako premiér se snaží, aby prosperovali všichni, nejen Agrofert. I když někteří z nich stále ještě „odklánějí“ nemalé částky do daňových rájů v neprospěch ČR. Není to tedy tak, že „zloděj křičí chyťte zloděje“? 


Teď už placené profesionální „revolucionáře“ z Milionu chvilek, tvářící se občas konzervativně (M. Minář přece studoval teologii), podporují i někteří staří harcovníci – mj. politici a umělci. Jakoby si z dob svých studií nepamatovali nespornou pravdu francouzského politika a publicisty G. B. Clemenceaua: „Mladí konzervativci jsou hlupáci, staří revolucionáři pitomci.“

A tak se na demonstracích Milionu chvilek hlavně v Praze objevují nenávistná hesla a transparenty a skanduje a skanduje…. Demonstruje a skanduje se nyní i v USA nebo Francii, i když z jiného, rovněž ne zcela oprávněného důvodu. A tyto demonstrace se často mění v anarchii, ničení historických památek i v krvavé násilí.

„Nenávist je špatný počtář a řeč davu je všude stejná“ napsal kdysi jeden z největších francouzských spisovatelů Honoré de Balzac (1799-1850). A nikdo nikdy neví, v co se nenávistná shromáždění mohou zvrtnout. Naštěstí nežijeme v Americe nebo ve Francii a naše mentalita je – doufejme – naštěstí jiná…