Pašiňan obvinil “třetí síly” z konfliktu Arménů a Ázerbájdžánců v Rusku

Alexej Děkťarev
26. 7. 2020     vz.ru/news     regnum
Arménský ministerský předseda Nikola Pašiňan učinil předpoklad, že konflikty v Moskvě za účasti osob původem z Arménie a Ázerbájdžánu mohou být zaměřeny na destabilizaci situace v Rusku. Premiér vyzval krajany, žijící v Rusku, aby dodržovali ruské zákony a neúčastnili se pouličních rvaček, oznamuje agentura RIA Novosti. Dodal, že ruské úřady mají všechny prostředky a možnosti, aby takové konflikty nepřipustily.


“No a naši krajané zase nesmí podléhat provokacím, musí si uvědomit, že na destabilizaci situace v Rusku mají zájem ty třetí síly, které mají protiarménské, expanzionistické úmysly na Jižním Kavkazu. Nedovolíme to”, uzavřel Pašiňan.

Dříve velvyslanec Ázerbájdžánu v Rusku Polad B. Oglu vyzval krajany, aby dodržovali ruské zákony a předpisy.

Připomeňme si, že v Moskvě proběhlo několik nových potyček mezi rodáky z Ázerbájdžánu a Arménie. Předtím proběhla v kavárně na jihovýchodě hlavního města Ruska hromadná rvačka mezi Ázerbájdžánci a Armény.

12. července se přiostřila situace na hranici Arménie a Ázerbájdžánu, kde došlo k ozbrojené srážce. Tehdy zahynuli tři vojáci Ozbrojených sil Ázerbájdžánu, pět osob bylo zraněno. Arménie tvrdí, že sestřelila 13 ázerbájdžánských dronů a zasáhla tři ázerbájdžánské tanky.

Jak informovala agentura Regnum, 18. července ministerský předseda Arménie Nikola Pašiňan na poradě se zástupci ministerstva obrany země oznámil, že agrese Ázerbájdžánu je nebezpečná nejen pro Arménii, ale i pro jiné země.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová