Rusko začalo exportovat lék proti koronaviru

Igor Fjodorov
2. 7. 2020    riafan
Ruský fond přímých investic (RFPI) a skupina společností ChimRar začaly exportovat domácí preparát proti koronaviru. Bylo to oznámeno na internetové stránce fondu. Jedná se o lék s názvem Avifavir. Dodává se už do Běloruska, a také do 35 regionů RF. Podle vyjádření hlavy RFPI Kirila Dmitrijeva se zanedlouho začne preparát dodávat d
o Kazachstánu.

Dmitrijev rovněž připomněl, že USA se rozhodly nakoupit skoro 100% vyrobeného Remdesiviru (společnosti Gilead Sciences) a omezit tak přístup k léku jiným států. Vzhledem k tomuto faktoru a také deficitu efektivních preparátů na světovém trhu bylo rozhodnuto zahájit zahraniční dodávky Avifaviru.

Vedoucí RFPI zdůraznil, že ruský preparát je několikrát levnější, vyrábí se v tabletách, což zjednodušuje jeho podávání a umožňuje to uskutečňovat terapii v rané fázi nákazy koronavirem.

Klinické zkoušky Avifaviru proběhly na konci května a prokázaly svou účinnost v boji s COVID-19. Hlavní působící látkou v tabletě je Favipiravir, upřesňuje televizní kanál 360.

Dříve list Cařihrad informoval o tom, že na začátku června Ministerstvo zdravotnictví RF vydalo registrační certifikát ještě na jeden preparát pro léčení COVIDu-19 – na Levilimab. Potřebují jej pacienti s těžkým průběhem onemocnění, kdy se rozvíjí tak zvaná cytokinová bouře.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová