To je neskutečné. Evropská unie nám de facto chce zabránit v naší potravinové soběstačnosti. Další důvod, proč vystoupit z EU!

Radim Fiala
21. 7. 2020  EuroPortal
To je neskutečné. Evropská unie nám de facto chce zabránit v naší potravinové soběstačnosti. Další důvod, proč vystoupit z EU! Evropská komise podle nového prezidenta Agrární komory informovala Česko, že návrh zákona (který podporuje i hnutí SPD) na to, aby v obchodech bylo určité množství českých potravin, je v rozporu s jednotným evropským trhem! Opět vidíme, že Evropská unie z nás chce mít svou kolonii, kam může dovážet své potraviny horší kvality! EU nepomáhá, ale škodí. Čím dříve se z ní dostaneme, tím lépe!


Návrh, který leží ve Sněmovně, předpokládá, že řetězce by musely nabízet od příštího roku 55 procent českých potravin s ročním nárůstem po pěti procentních bodech až na 85 procent. Samozřejmě, že o konkrétních parametrech lze ještě diskutovat. Ale cesta soběstačnosti naší země je správná. A musíme ji vybojovat i navzdory EU!

Ovoce a zelenina jsou už u nás tak drahé, že se svými vysokými cenami dohnaly i tak drahou Belgii! Vyplývá to z výzkumu ČT24. V některých komoditách jsou ceny v ČR stejné (dokonce i vyšší) jako v Belgii, ale mzdy jsou v Belgii 2,5krát vyšší! EU zničila naše zemědělství, a proto jsou nás předražené potraviny. Hnutí SPD podporuje protekci českých zemědělců a naši potravinovou soběstačnost.

Například v obchodě na pražském Barrandově stál kilogram červené papriky 80 korun, půl kila balených rajčat – v akci – 30 korun. Půl kila hroznového vína stála 70 koruna a půl kilo citronů bylo za 40 korun. Redaktoři udělali stejný nákup ve stejném řetězci, tentokrát ale v Belgii – v zemi, která i statisticky vychází jako jedna z nejdražších zemí v Evropě. Podle dva roky starého průzkumu místního ministerstva financí je právě Belgie o devět procent dražší než Francie a o 13 procent dražší než Nizozemsko či Německo.

Červená paprika v Belgii vyšla v přepočtu stejně jako v Česku, hroznové víno o korunu levněji, citrony pak o osm korun levněji za kilogram. Největší rozdíl byl u rajčat. V Belgii vyšla na 27 korun, jednalo se však o cenu za kilogram.

Pokud jde o další potraviny, tak v květnu meziročně narostla cena ovoce o 25,4 procenta, mouky o 13,9 procenta, uzenin o 13,6 procenta, cukru o 11,6 procenta, lihoviny o 8,9 procenta, elektřina o osm procent, tabák o 7,1 procenta, zelenina o 4 procenta, nájemné o 3,8 procenta, pivo o 3,5 procenta…

Poděkovat můžeme EU, která zničila naše zemědělství (naši zemědělci dostávají zhruba čtyřikrát menší dotace než zemědělci ve „starých“ zemích EU a nejsou schopni konkurovat) a kvůli níž již nejsme potravinově soběstační.

Prezident Agrární komory ČR v květnovém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že v základních potravinách jsme soběstační nyní zhruba z 58 procent.

Současná soběstačnost v jednotlivých komoditách je následující:

  • zelenina 25 procent
  • ovoce 30 procent
  • hovězí maso 100 procent, výrazně se u nás ale snižuje spotřeba hovězího masa; zatímco v roce 1990 jsme spotřebovali 23,5 kilogramu na obyvatele za rok, v roce 2019 už to bylo jen asi 7,8 kilogramů na obyvatele za rok
  • vepřové maso 36 až 38 procent
  • drůbeží maso 54 až 59 procent
  • vajíčka 54 až 60 procent
  • mléko 90 procent včetně výrobků a spotřeb do cukrárenských a pekárenských výrobků

V roce 1990 jsme byli soběstační ve všech základních komoditách, přičemž navíc docházelo ještě k vývozu u některých rostlinných a živočišných komodit. V roce 1990 jsme pěstovali brambory na ploše 109 tisíc hektarů, poslední statisticky uzavřený rok 2017 říká, že je to už necelá čtvrtina, přesně 23 418 hektarů.

V roce 1990 jsme vyprodukovali 1,5 milionu tun jatečných zvířat celkem (skot, prasata, drůbež, bráno v živé hmotnosti) a nyní je toto číslo na necelé polovině – 719 tisíc tun v roce 2017! Například při současných stavech prasat, kdy jsme soběstační ve vepřovém mase ani ne ze 40 procent, nemůžeme na návrat k soběstačnosti ani pomyslet. Současný stav chovaných prasat je 1,5 milionu, což je necelá třetina stavů před třiceti lety! Jenom pro představu, tato země jich uživila i přes 5 milionů – v roce 1981 byly stavy prasat 5,1 milionů kusů!

Řešením je podpora infrastruktury našeho venkova a našich českých zemědělců a ochrana klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu a hnutí SPD bude podporovat potravinovou soběstačnost našeho státu v nejzákladnějších komoditách, abychom byli připraveni na výživu obyvatelstva ČR pro případ války, pandemie, ekonomické či migrační krize. Stejně tak budeme podporovat obnovu našeho venkova, aby tam lidé zase chtěli žít. Stejně tak musíme budovat armádu, která bude schopná chránit naše území a naše hranice a nebude expedičním sborem pro zahraniční agrese USA!

Tato pandemie odhalila, že globalismus s Evropskou unií naprosto selhal a že je nutné obnovit potravinově, hospodářsky a vůbec všestranně soběstačné národní státy!

Hnutí SPD má nový web! Podívejte se a sledujte každý den nové informace! www.spd.cz