V USA se chystá grandiózní konfiskační peněžní reforma

Valentin Katasonov
24. 7. 2020  fondsk
Světová hegemonie dolaru bude zachraňována pomocí digitálních peněz.
Proti hotovým penězům se dávno vede cílevědomý boj. Vedou jej nejvýznamnější bankéři, kteří dobře cítí tendence světového rozvoje. Tyto tendence před půl druhým stoletím definoval v Kapitálu Karel Marx, když je nazval zákonem tendence snižování míry zisku. Čas ukázal, že zákon, objevený Marxem, funguje.


Tiskařské lisy hlavních centrálních bank světa v podmínkách virové a hospodářské krize zvyšují vydávání vlastní produkce zběsilým tempem. FED, ECB, Banka Anglie, Banka Japonska a ještě několik předních centrálních bank pustily do oběhu během pěti měsíců od začátku roku 5 trilionů dolarů. Základní sazby hlavních centrálních bank Západu se od roku 2008 drží blízko nuly, a u centrálních bank Švédska, Dánska, Japonska jsou pod nulou.

Nízké základní sazby se odrazily na procentních sazbách na operace komerčních bank. Procenta bankovních depozit jsou už někde pod nulou. V Rusku se to donedávna nepociťovalo, byli jsme zvláštní rezervací s velmi vysokou základní sazbou Banky Ruska. Teprve nedávno začala sazba rychle klesat, což se okamžitě projevilo na procentních sazbách na operace ruských komerčních bank. Experti říkají, že vzhledem k inflaci by mohly být reálné příjmy z bankovních depozit už během letošního roku záporné.

Na Západě se po světové finanční krizi v letech 2008-2009 vyznačila tendence k odtékání prostředků z bankovních depozit kvůli nulovým nebo dokonce záporným procentním sazbám. U nás je dnes pozorována tatáž tendence, i kvůli obavám z hromadných bankrotů komerčních bank, které by mohly začít na podzim, kdy vyprší doba platnosti úvěrových prázdnin, daňových prázdnin, moratoria na bankroty atd.

Bankéři světového kalibru (majitelé peněz), tedy, především, hlavní akcionáři FED USA dávno vedou kampaň na vytlačení hotových peněz z obratu. Cílem kampaně je uzavření všech v říši bezhotovostních peněz. Pokud se to včas neudělá, je riziko, že finanční a kreditní systém, který se vytvářel západním kapitalismem během posledních tří století, se zhroutí.

To, co dnes pozorujeme ve světě peněz a bank je projev světového procesu. A konkrétně toho, že kapitalismus končí svou existenci. V nejbližší době se společnost ocitne “v  překrásném novém světě”, který se někdy nazývá postkapitalismem. Pravděpodobně to nebude socialismus nebo komunismus (jak sliboval v Manifestu komunistické strany z roku 1848 Karel Marx), ale nový feudalismus nebo nové otrokářské zřízení.

Epocha bouřlivého rozvoje zbožních a finančních vztahů se blíží ke konci. V postkapitalismu zvláštní nutnost peněz nebude. O tomto postkapitalismu bylo napsáno hodně skvělých a děsivých antiutopií: “My” Jevgenije Zamjatina (1920), “Překrásný nový svět” A. Huxleyho (1932), “1984” George Orwella (1948), “451 stupňů Fahrenheita” Raye Bradburyho (1953) a další.

“Překrásný nový svět” budoucnosti je totalitní společnost se světovou vládou, tedy malou skupinou lidí, která řídí “stádo”. Evidence a kontrola účasti v pracovním procesu a spotřeba jsou hlavním principem. Potřeba peněz je zde velmi relativní. Účast v pracovním procesu lze vyměřovat pracovními jednotkami a spotřebu kilogramy snězeného. To je však perspektiva pozítřka. Ale aktuálním úkolem budovatelů “překrásného nového světa” dneška a zítřka je nedovolit útěk lidí z bankovní sféry, která se má přebudovat na elektronický koncentrák.

V rámci propagandistické práce na diskreditaci hotových peněz byly snahy je představit jako nástroj zla, jehož prostřednictvím se financuje terorismus, uskutečňuje obchodování s drogami, vyplácejí úplatky úředníkům, podporuje “šedá” ekonomika, konají daňové úniky atp. Zároveň probíhala agitace ve prospěch bezhotovostních peněz, protože operace jsou velmi jednoduché, je možné je provádět na dálku, vylučuje se možnost loupeží atd.

Téma se stalo top v roce 2020 spolu s virovou a ekonomickou krizí. Každý den se v médiích objevovaly materiály o tom, že jedním z důležitých kanálů šíření nákazy jsou hotové peníze. Že je třeba odmítat hotovost a přecházet na distanční metody plateb s použitím bezhotovostních peněz na bankovních účtech. Zároveň znovu ožili stoupenci soukromých digitálních peněz (kryptoměn).

Nicméně fobie, které rozdmýchávala média v souvislosti s hotovými penězi, začaly rychle mizet. Lidé začali konat přesně naopak – převádět depozitní peníze na hotovost. V Rusku během čtyř měsíců (jaro a červen 2020) vzrostl objem hotovosti v rukou občanů o 1,9 trilionu rublů a celkové množství hotovosti v oběhu dosáhlo k začátku července rekordních hodnot – 11,2 trilionu rublů. Zájem o hotové peníze prudce vzrostl i v jiných státech. Podle údajů agentury Bloomberg rostl objem hotových peněz v době pandemie v USA, Kanadě, Itálii, Španělsku, Německu, Francii, Austrálii, Brazílii.

Vlastníci peněz by měli všude nechat klesnout úrokové sazby pod nulu, ale nemohou to udělat, neboť by vyprovokovali hromadný úprk zákazníků z bank na cash, což by zbořilo bankovní systém. Zůstává nejradikálnější a krajně nebezpečný prostředek – zrušení hotových peněz rozhodnutím finančních úřadů. Čím je nahradit? Digitálními penězi centrální banky.

Jak se zdůrazňuje v rozboru Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS), v loňském roce se tématem digitálních peněz zabývalo 70% všech centrálních bank ve světě. Určitou část centrálních bank zajímala otázka o tom, jak nepustit soukromé digitální měny (kryptoměny) do světa peněz s předpokladem, že kryptoměny podkopávají monopol centrálních bank a komerčních bank na emisi peněz. Jiné centrální banky zaujímaly vyčkávací pozici. Třetí usoudily, že digitální peníze musí existovat, ale emitovat se musí výhradně samotnými centrálními bankami (oficiální digitální peníze). Jedny CB se domnívají, že jejich digitální měny se mají emitovat jako doplnění k hotovým penězům, další předpokládají, že digitální měny musí úplně nahradit hotové peníze. Z centrálních bank, které jsou nejblíže k zahájení emise oficiálních digitálních peněz s úplným nahrazením hotových, je třeba uvést Centrální banku Švédska a Lidovou banku Číny.

Co se týče FED USA, tak ještě vloni byla americká centrální banka naladěna proti jakýmkoliv digitálním měnám. V této věci se zcela jasně vyjadřovali i předseda FED USA Jerome Powell i ministr financí Steven Mnuchin. Letos se tónina jejich vyjadřování nečekaně změnila. 17. května Jerome Powell prohlásil, že USA mohou přikročit k emisi digitální měny. Někteří experti spojují podobného druhu prohlášení s možností snížení sazby FED do záporné hodnoty. Jestli při tom nezavřou všechny “fyzické osoby” v bankovním systému, utečou odtamtud (odejdou ke cash). A “zavřít” se je podaří pouze v tom případě, když se cash nahradí “digitálním dolarem”.

Během posledních měsíců mnohé banky na Wall Street zveřejnily analýzy k tématu “digitální dolar”. Podstata většiny z nich spočívá v tom, že prodlení se podobá smrti, FED musí co možná nejdříve zavést digitální dolar. Jinak se i americká ekonomika zhroutí, i dolar ztratí status světové měny. Prý, kdysi neotřesitelná pozice americké měny podkopává kryptoměna bitkojn (její tržní kapitalizace nyní představuje kolem 170 miliard dolarů).

Vlastníky peněz přinutila rovněž napnout síly kryptoměna Libra, vyvinutá společností Facebook a implementovaná v listopadu roku 2019. Libra není jenom soukromá digitální měna, je to velmi mocný platební systém, který může fungovat ve světovém měřítku a obejít se bez zprostředkovatelství SWIFT, Fedwire, CHIPS a jiných platebních systémů, kontrolovaných úřady USA a FEDem. Ale Ameriku přece může obejít ještě Čína, když zavede digitální jüan, který svrhne dolar s piedestalu světové měny a obsadí jeho místo.

Generální ředitel čínské společnosti Sino Global Capital Matthew Graham říká: “SWIFT, CHIPS, Fedwire zastaraly. Jsou drazí a pomalí. Nyní je rok 2020, ale provedení transakcí stejně trvá tři dny. Kromě toho jsou transakce dražší , než musí být. Všechny tyto technologie, které jsou základem větší části světové ekonomiky, orientované na americký dolar, demonstrují své stáří. Takže je to velká příležitost pro Čínu”. Matthew Graham delikátně pomlčel o tom, že projekty soukromých digitálních měn zbavují USA možnosti kontrolovat a blokovat z hlediska Washingtonu nežádoucí transakce.

V otázce prosazení digitálního dolaru se výrazně aktivizovali američtí senátoři. Na konci června bankovní výbor senátu USA uskutečnil slyšení, kde se projednávala potřebnost digitálního dolaru. Senátoři demokraté už připravili návrh zákona o zavedení oficiální digitální měny a vyzývají, aby byl zákon o digitálním dolaru platný od 1. ledna roku 2021.

A letos v červnu se objevila zpráva FEDu Filadelfie Central Bank Digital Currency: Central Banking for All? (Digitální měna centrální banky: Centrální banka pro všechny?). Odpověď na otázku, obsahující se v titulku zprávy, zní ano! Centrální banka pro všechny!

Dosud byly prostředníky mezi centrálními bankami a fyzickými osobami komerční banky. Model oficiální digitální měny předpokládá, že budou přímé vztahy mezi CB a “fyzickými osobami”, jež budou mít depozitní účty poste restante v centrální bance. Komerční banky se ocitnou v roli 5. kola u vozu. Zmizí.

Bankovní svět stojí před volbou mezi špatným a úplně špatným: buď bankovní systém padne v důsledku úprku fyzických osob z komerčních bank, nebo komerční banky odumřou v důsledku peněžní reformy – přechodu od hotových peněz k digitálním. Pokud si Amerika vybere cestu peněžní reformy, bude mít konfiskační charakter. Hlavní obětí přechodu od hotovému dolaru k digitálnímu budou ti, kteří mají papírových produktů tiskařského lisu FED USA nejvíce našetřeno.

P.S. Podle různých odhadů se k dnešku v Rusku nachází 40 až 80 miliard dolarů v amerických bankovkách.